Bănci și Asigurări

Gabriel Biriş, fostul secretar de stat în ministerul Finanţelor: Fraudarea la TVA de tip carusel a explodat în România, după integrarea în UE

Gabriel Biriş, fostul secretar de stat în ministerul...

Autor: Dan Straut

23.11.2016, 11:10 1059

„Colectarea de TVA nu a trecut niciodată de 60% din potenţial, pentru că fraudele au crescut exploziv în aceşti 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană. Era de aşteptat, pentru că vămile - care aveau rolul de a colecta TVA la intrarea mărfurilor în ţară - au dispărut după integrare. Soluţia era aplicarea taxării inverse, dar autorităţile nu au susţinut această formulă şi acum avem de-a face cu un regim confuz, din cauza căruia au de pierdut şi oamenii de afacerei, şi administraţia. Autorităţile sunt acum în pierdere, tocmai pentru că legislaţia TVA nu a fost pusă la punct”, a declarat Gabriel Biriş, în cardul unei conferinţe pe tema împlinirii a 10 ani de la integrarea României în UE, organizată de Finmedia.

„În 2006, când am văzut cât de complicată este legislaţia fiscală din Uniunea Europeană, am crezut că aceasta este făcută de consultanţi, pentru ca oamenii de afaceri să nu se descurce fără ei”, a mai spus Biriş.

Frauda de tip carusel este cea legată de rambursările ilegale de TVA (plăţile sunt fictive, pentru că mărfurile nu circulă în realitate, dar statul rambursează TVA ca şi cum plăţile ar fi reale). Taxarea inversă este regimul prin care TVA este decontată succesiv, dar nu de la producător la consumator, ci în sens opus, începând de la consumator (unicul plătitor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO