Bănci și Asigurări

GarantiBank se extinde pe piata IMM-urilor si a creditelor imobiliare

07.06.2004, 00:00 21



GarantiBank International, sucursala locala a unei bancii inregistrate in Olanda, dar cu capital turcesc, se pregateste sa lanseze mai multe produse destinate firmelor mici si mijlocii, dar si persoanelor fizice prin credite imobiliare. Pana in prezent, banca se concentra pe produse de finantare a activitatilor de comert.



GarantiBank si-a inagurat prima agentie in Bucuresti, dupa sase ani de functionare la nivelul unei sucursale. Banca olandeza este detinuta in proportie de 100% de banca turceasca Turkiye Garanti Bank.



Sucursala Romania a fost infiintata in 1998 si are in prezent 37 de angajati. Oferind in principal servicii si produse de finantare a activitatilor de comert, sucursala si-a majorat activele de la 20 milioane euro initial la 90 milioane euro in prezent. Oficialii bancii afirma ca vor fi deschise si alte noi locatii daca cererea existenta pe piata o va cere. "In acest sens exista spriinul si suportul necesar din partea bancii mama, GarantiBank International NV Amsterdam, al carei capital este in prezent de 190 milione euro", au declarat acestia la inaugurarea agentiei.



In acest timp, grupul italian Intesa din Milano a anuntat cumpararea de la familia Sahenk a unui pachet de 40,05% din actiunile Turkiye Garanti Bank, evaluat la 800 milioane de euro, cu optiunea de a cumpara ulterior inca 9,96% pentru a obtine pachetul de control.



Italienii de la Intesa au tatonat inca din 2001 posibilitatile de preluare a bancii turce, insa proiectul nu s-a concretizat.



De aceasta data, partile estimeaza ca negocierile s-ar putea finaliza pana la sfarsitul lunii septembrie. Analistii agentiei de rating Fitch apreciaza ca banca turca ar avea de castigat de pe urma tranzactiei, asteptand incheierea acesteia pentru a imbunatati calificativele de risc acordate.



In cazul incheierii tranzactiei, Intesa ar putea obtine si un cap de pod pe piata romaneasca, daca va fi interesata sa preia si operatiunile sucursalei locale. De mai multi ani, Banca Intesa se multumeste cu un birou de reprezentare gazduit de HVB Bank Romania, pentru tranzactii ale clientilor italieni cu afaceri in Romania.



O prezenta similara are un alt mare grup bancar italian, MONTE DEI PASCHI DI SIENA, care opereaza printr-un birou deschis la Alpha Bank Romania, dar si BANCA POPOLARE DI VICENZA, gazduita de Volksbank.



Bancile italiene sunt cel mai bine reprezentate de UniCredit, care s-a lansat intr-un program ambitios de investitii intr-o filiala locala. SAN PAOLO IMI are o filiala care promite un proiect de expansiune pe piata. La nivel de sucursale mai lucreaza in Romania BANCA DI ROMA si BANCA ITALO-ROMENA. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO