Bănci și Asigurări

Garantii mai mari pentru proiectele SAPARD

28.10.2004, 00:00 15



Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intrerinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va majora plafonul garantiilor acordate finantarilor destinate realizarii investitiilor prin programul SAPARD, pentru a permite absorbirea mai buna a fondurilor alocate prin acest program.



Astfel, valoarea maxima a garantiei FNGCIMM per beneficiar (persoana juridica) pentru proiectele din Programul SAPARD va putea acoperi pana la 75% din valoarea finantarilor cu termen de rambursare mai mare de 12 luni, indiferent de valoarea acestor finantari, dar numai daca alocatia nerambursabila SAPARD este utilizata exclusiv pentru rambursarea creditului garantat. I plus, pentru proiectele din Programul SAPARD, Fondul va acorda garantii care pot depasi 500.000 de euro pentru finantarile pe termen mediu si lung. Cei care doresc sa obtina finantari trebuie sa indeplineasca insa urmatoarele conditii: numarul mediu annual de salariati sa fie mai mic de 250; sa realizeze o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane de euro sau un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste 5 milioane de euro; sa respecte criteriul de independenta, respectiv sa nu fie detinuti in proportie de peste 25% de catre o alta intreprindere ori de mai multe intreprinderi impreuna, care nu fac parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii.



FNGCIMM acorda garantii atat pentru emiterea de catre banca a scrisorii de confort, cat si pentru creditul de care agentul economic are nevoie pentru finantarea investitiei, in completarea surselor SAPARD. Fondul nu acorda garantii beneficiarilor care au datorii restante la bugetele de stat sau la banci. institutia percepe un comision de garantare de 1,5% pentru garantiile acordate pentru creditele pe termen scurt, de 2.5% pe an pentru garantiile acordate pentru creditele in lei pe termen mediu si lung, respectiv de 1,6% pe an pentru garantiile pentru creditele in valuta acordate pe termen mediu si lung. Fondul nu solicita comision pentru analiza dosarului de garantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO