Bănci și Asigurări

Generali: Intram pe pensii facultative in patru luni

Generali: Intram pe pensii facultative in patru luni

Click pentru imaginea intreaga

04.04.2008, 14:23 34

Generali Fond de Pensii se pregateste sa intre pe piata de pensii private facultative (pilonul III), a declarat pentru ZF directorul general al companiei, Ioan Vreme. Compania va administra la startul pe aceasta piata un singur fond de pensii facultative, cu profil de risc mediu.
"In acest moment lucram la documentatia necesara autorizarii si la prospectul de emisiune al fondului. Speram sa putem incepe vanzarea in patru luni, dupa terminarea procesului de autorizare, dar depindem mult de decizia actionarilor privind o majorare de capital pentru sustinerea acestei noi activitati", a spus Vreme. Generali va intra pe zona de pensii facultative prin compania de pensii obligatorii (Generali Fond de Pensii), al treilea jucator ca marime de pe aceasta piata, care detine aproape 10% din numarul de clienti.
Deocamdata, pe piata de pensii facultative activeaza cinci companii de administrare si sapte fonduri, alti jucatori fiind in pregatire. Generali este a doua companie care isi anunta anul acesta prezenta viitoare pe piata pilonului III, dupa Asirom, care va intra in pensiile facultative prin societatea Asirom Concordia (care se afla in procedura de autorizare pentru administrarea de fonduri de pensii facultative).
Dintre cele sapte fonduri de pensii facultative, cinci au un profil de risc mediu, care va fi adoptat si de noul fond ce va fi administrat de Generali. Fondurile cu acest profil de risc investesc cel mult 20%-30% din active in actiuni listate, restul fiind investit in principal in instrumente cu venit fix (titluri de stat si obligatiuni).
"Vom adopta si noi un profil de risc mediu, asa cum este de fapt si piata. Nu are rost sa fim pionieri si pe pensiile facultative", a declarat Vreme, facand aluzie la faptul ca fondul de pensii obligatorii al Generali este singurul cu profil ridicat de risc (investind circa 36% din active in actiuni listate), celelalte 17 fonduri de profil avand un risc mediu.
Potrivit ultimelor date disponibile, la finele lunii februarie piata de pensii facultative numara 70.000 de participanti, cele sapte fonduri gestionand active de aproape 6 milioane de euro. Deocamdata, cel mai mare fond de pensii facultative este BCR Prudent (cu un profil de risc scazut), atat din perspectiva activelor, cat si a numarului de participanti.
Piata asteapta un numar de cateva sute de mii de clienti noi anul acesta, potrivit estimarilor jucatorilor din domeniu. Conform estimarilor oficiale ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, numarul de fonduri de pensii facultative s-ar putea dubla anul acesta, pana la aproximativ 14, in situatia in care companiile care s-au declarat interesate sa devina administratori de fonduri isi materializeaza intentiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO