Bănci și Asigurări

Generali pregateste primul fond de pensii cu risc ridicat

16.08.2007, 19:58 48

Generali este compania care va gestiona primul fond de pensii private obligatorii (pilonul II) cu profil ridicat de risc, fiind pana acum singura din cele 11 companii autorizate pe aceasta piata care a pregatit un astfel de produs.
Banii clientilor de pensii private obligatorii ai Generali Fond de Pensii vor fi investiti in proportie de 36% in actiuni listate la burse romanesti sau europene, conform informatiilor din prospectul schemei de pensii. Desi portofoliul-tinta va viza o alocare de active de 36% catre actiuni listate, aceasta pondere va putea oscila intre 15% si 50%, in functie de conditiile de piata.
Din cei 11 administratori de pensii private obligatorii, doar 8 au transmis ZF prospectul schemei de pensii, celelalte trei companii asteptand inca sa le parvina de la Comisia de Pensii Private (CSSPP) documentatia fizica privind decizia de autorizare. Cele 11 companii au primit in acelasi timp si autorizarea prospectului schemei de pensii, conform procedurilor legale, Generali fiind pana acum singura al carei produs are un grad ridicat de risc. Restul celor 7 fonduri au toate un profil mediu de risc, adica o alocare mai redusa in actiuni listate.
Portofoliul-tinta al fondului Generali Aripi (denumirea comerciala sub care va fi vandut produsul) va include astfel titluri de stat (emise de Romania sau de alte state europene) in proportie de 51%, actiuni listate (36%), instrumente de piata monetara (5%), obligatiuni straine private (3%), obligatiuni municipale (2%), fonduri mutuale (2%) si titluri de stat din SUA, Canada si Japonia (1%).
Cu alte cuvinte, ponderea alocarilor de active intre instrumente considerate sigure si instrumente mai riscante va fi de circa 60%-40%, spre deosebire de ponderea de aproximativ 70%-30% in cazul fondurilor cu risc mediu.
In principiu, un fond de pensii cu un profil ridicat de risc are mai multe sanse ca, pe termen mediu si lung, sa aduca randamente mai mari pentru clientii acelui fond. Pe de alta parte, in caz de criza pe piata bursiera, expunerea fondurilor cu risc ridicat va afecta mai mult clientii acestora decat pe cei ai unor fonduri cu profil mediu.
Pe partea de comisioane, fondul Generali Aripi seamana cu aproape toate celelalte prospecte de pensii obligatorii publicate pana acum, adoptand maximele legale: un comision de administrare initial de 2,5% care se deduce din contributiile platite si un comision de administrare permanent de 0,6% pe an, care se deduce din activul net al fondului. Banii clientilor fondului de pensii obligatorii al Generali vor fi depozitati la BRD-SocGen, iar auditorul fondului, conform cerintelor legale, va fi Ernst & Young.
Doar doua companii au operat pana acum oferte promotionale asupra comisioanelor de administrare la pensiile obligatorii, semn ca a inceput deja concurenta intre administratorii de pe aceasta piata: Interamerican (care nu va deduce comisionul permanent in primii doi ani) si Aviva (care nu a comunicat inca modalitatea exacta de reducere a comisioanelor).
Pana acum, cele 11 companii care au primit licenta de administrator si unda verde pentru prospectul schemei de pensii sunt Allianz-Tiriac Pensii Private, ING, Aviva, Interamerican, Omniasig, AIG, Prima Pensie, Generali, BT Aegon, BRD-SocGen si OTP. Ultimele trei inca nu au furnizat ZF prospectul schemei de pensii.
Cele 11 companii mai au insa pasi de parcurs pana sa poata incepe vanzarea la 17 septembrie, data oficiala de start a sistemului. Cel mai important pas este autorizarea fondului de pensii obligatorii (deocamdata doar prospectele fondurilor au fost autorizate de catre CSSPP), urmat de autorizarea listelor cu forta de vanzare (agentii de marketing ai fiecarui administrator).
Pe lista de asteptare pentru licenta de administrare se mai afla insa inca sase companii: BCR, Bancpost, AG2R (Franta), Romexterra-Delta, Marfin-Egnatia si Zepter (Austria).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO