Bănci și Asigurări

Georgescu, BNR: Creditele acordate de IFN-uri au ajuns la 26,4 mld. lei în iunie 2017. Un sfert din finanţări a mers la populaţie

Georgescu, BNR: Creditele acordate de IFN-uri au ajuns la...

Autor: Anelis Baciu

28.09.2017, 12:03 474

Stocul creditelor acordate de instituţiile financiar non-bancare (IFN-uri) a ajuns la 26,4 miliarde de lei în luna iunie a acestui an, ceea ce înseamnă 11% din totalul creditelor din economie (bănci şi IFN-uri), potrivit unei prezentări a prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu. Circa 25% din finanţările acordate de INF-uri sunt pentru populaţie.

“În România, creditarea acordată de către sectorul IFN s-a accelerat, iar potenţialul de creştere este important. Creditul acordat de IFN este cu 26% mai mare în luna iunie 2017 decât în luna iunie 2017 decât în luna decembrie 2014. Pentru prima dată din anul 2011, ponderea creditării IFN în total creditare a depăţit 10% şi este pe un trend ascendent”, scrie în prezentarea lui Florin Georgescu.

Acesta afrimă că îndatorarea totală a populaţiei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creştere accelerată, ajungând de la 107,3 miliarde de lei în decembrie 2014, la 123,1 miliarde de lei în iunie 2017, adică o creştere de 15%, fără a lua în calcul vânzările de portofolii, trecerea acestora în extrabilanţiere.

Ieri, într-o audiere la Comisia de Buget-Finanţe a Senatului Florin Georgescu a declarat că dobânzile practicate de IFN-uri sunt „într-adevăr exagerate, foarte mari”.

„Într-adevăr, dobânzile sunt exagerate, sunt foarte mari, dar nu discutăm aici de ce se duc oamenii să ia credite de la asemenea instituţii (...) Mulţi se duc pentru că nu au acces la credite bancare întrucât nu au fişe de salarii - de ce nu au salarii, asta este o altă discuţie”, a spus Florin Georgescu.

BNR a decis să majoreze începând cu luna octombrie cerinţa de fonduri proprii în cazul instituţiilor financiare nebancare (IFN), proporţional cu riscurile specifice activităţii desfăşurate, urmând să fie aplicate cerinţe de capital suplimentare de 10 ori mai mari decât nivelurile maxime din prezent pentru IFN-uri care acordă împrumuturi cu dobânzi peste anumite plafoane. De exemplu, în cazul unor împrumuturi acordate în lei de IFN-uri cu scadenţa mai mică de 15 zile şi o rată DAE de peste 200% şi pentru credite pe perioade de 16-90 de zile cu dobândă DAE de peste 100% se vor aplica cerinţe suplimentare de capital.

IFN-uri sunt în registrul special al BNR – unde sunt direct supravegheate – şi restul sunt în registrul general, unde sunt doar monitorizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO