Bănci și Asigurări

Germania, cea mai mare economie europeană, aşteptată să evite recesiunea la mustaţă în T1, dar mai mulţi factori ar putea „strica petrecerea“ pe termen mai lung

Germania, cea mai mare economie europeană, aşteptată...

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2023, 21:23 586

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, va reuşi să evite recesiunea, înregistrând o creştere modestă în primul trimestru al acestui an, potrivit estimărilor celor mai importante institute economice ale ţării, relatează Reuters.

PIB-ul german este aşteptat să avanseze cu 0,1% în primul trimes­tru, avansul urmând unei scăderi de 0,4% în trimestrul IV al anului trecut.

Cele cinci institute prognozează o creştere economică de 0,3% în acest an, comparativ cu declinul de 0,4% anticipat în toamnă. Pentru 2024, institutele estimează o creştere de 1,5%, comparativ cu creşterea de 1,9% prognozată anterior.

În raportul său economic anual publicat în ianuarie, guvernul ger­man proiecta o creştere de 0,2% pentru 2023. Ministerul german al economiei urmează să-şi updateze estimările în această primăvară.

Institutele economice anticipea­ză o inflaţie de 6,0% în 2023, aceasta urmând să încetinească la 2,4% în 2024.

În ultima vreme au apărut mai multe date pozitive privitoare la economia germană.

Comenzile fabricilor germane au crescut pentru a treia lună consecutiv în februarie, un semn promiţător pen­tru sectorul manufacturier care a avut o evoluţie mai puţin favorabilă decât serviciile în cea mai mare eco­nomie europeană, notează Bloomberg.

Cererea a avansat cu 4,8% în fe­bruarie faţă de ianuarie, cea mai în­semnată creştere din iunie 2021 şi peste media estimărilor economişti­lor. Aceasta a fost determinată de comenzile semnificative pentru au­tovehicle.

Cererea internă a crescut de asemenea semnificativ.

Totuşi, atrag atenţia analiştii ING, pe termen mai lung întrebarea va fi dacă această creştere este începutul unei redresări industriale sau dacă încetinirea aşteptată a economiei americane, impactul turbulenţelor recente de pe pieţele financiare şi impactul mai general al înăspririi politicii monetare vor „strica petrecerea din nou“.

Există semne de optimism, un indicator al aşteptărilor calculat de institutul ifo urcând la cel mai ridicat nivel dintr-un an la finalul lunii trecute. Constructorii auto s-au numărat printre firmele care au raportat o îmbunătăţire a situaţiei de business.

De asemenea, exporturile germane au înregistrat o creştere peste aşteptări în februarie pe seama cererii solide din SUA şi China. Creşterea a fost cea mai puternică din 10 luni, potrivit Reuters. Exporturile au avansat cu 4,0%, faţă de 2,5% în ianuarie. Încrederea exportatorilor germani s-a întărit într-o oarecare măsură în martie.

În ceea ce priveşte veştile negative, inflaţia s-a temperat sub aşteptări în martie, preţurile alimentelor continuând să crească rapid, cu 22,3% în termeni anuali.

De asemenea, peste un milion de gospodării germane îşi cheltuie jumătate din venituri pe chirii, notează The Local.

În acelaşi timp, rata şomajului a urcat peste aşteptări în luna martie, potrivit Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO