Bănci și Asigurări

Ghetea: CEC va limita accesul la credite in valuta

Ghetea: CEC va limita accesul la credite in valuta

Radu Ghetea

21.02.2008, 21:09 18

CEC se va concentra pe acordarea de finantari in lei pentru clientii persoane fizice, mai ales ca experienta recenta a volatilitatii de curs a aratat ca imprumuturile in valuta pot aduce probleme, spune Radu Ghetea, presedintele bancii.
Astfel, la CEC va fi adoptata in curand o noua "abordare" in politica de creditare, astfel incat clientii vor putea sa acceseze imprumuturi in alta moneda decat cea in care isi realizeaza veniturile doar daca raman la un grad de indatorare redus.
"Pentru un client cu venituri mici, este riscant sa se indatoreze la niveluri inalte, de 70% din venitul disponibil, intr-o alta moneda, intrucat este foarte expus riscului de curs valutar", a explicat Ghetea intr-un interviu acordat ZF. Banca este supralichida in lei, avand o baza mare de depozite atrase de la clientela.
In aceste conditii, CEC nu resimte nevoia de a atrage finantari in valuta. Oricum, ar fi dificil pentru banca de stat sa concureze cu alti jucatori care au in spate actionari straini puternici, care le pot asigura finantari ieftine in valuta, admite Ghetea.
Banca ar putea totusi sa obtina finantari in valuta de la BERD in masura in care va simti nevoia, dupa ce institutia internationala si-a aratat recent disponibilitatea de a intra inclusiv in actionariatul CEC, noteaza Ghetea. Seful CEC, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca in cadrul organizatiei se va dezbate problema introducerii unor reglementari pentru limitarea accesului clientilor persoane fizice la finantari in valuta.
Ghetea a aratat in urma cu o saptamana ca masuri pentru limitarea indatorarii populatiei in valuta ar putea fi oportune, declaratia sa dand nastere la discutii aprinse intre bancheri. Spre exemplu, Gerald Schreiner, seful Volksbank, considera ca politicile actuale de creditare sunt suficient de prudente. Aceasta in conditiile in care banca ia in calcul doar partea care ramane din veniturile clientului dupa deducerea unui cos de subzistenta, iar nivelurile inalte de indatorare, de pana la 70%, sunt acceptate doar pentru solicitantii cu castiguri importante.
Ghetea nu se teme ca restrictionarea accesului la finantari in valuta ar putea sa afecteze viteza de crestere a bancii.
Pentru anul acesta, CEC vizeaza continuarea cresterii, dar ritmul nu va fi la fel de "spectaculos" ca in 2007, in conditiile in care si baza de comparatie este mai mare. Astfel, creditele ar trebui sa urce cu 50%, in timp ce depozitele atrase vor continua sa creasca cu ritmuri de 30%-40%.
CEC a obtinut anul trecut un profit brut de 32 mil. euro, dublu fata anul precedent.
Activele bancii au urcat cu 47% in lei, pana la 10,5 mld. lei (2,9 mld. euro). Desi CEC a crescut in pas cu piata, banca a pierdut totusi teren in ierarhia celor mai mari banci din sistem. Activele din sistemul bancar au urcat anul trecut cu 45%, pana la 250,7 mld. lei (circa 70 mld. euro). Cota de piata a CEC era astfel de aproape 4,2% in decembrie.
Creditele acordate de banca au ajuns la un sold 1,45 mld. euro, marcand astel o crestere cu 63%. Circa 10% din finantarile acordate de CEC sunt in valuta. Depozitele atrase de la clienti au urcat ceva mai lent, cu 49%, pana la 8,46 mld. lei (2,34 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO