Bănci și Asigurări

Ghetea: Consolidarea CEC este prioritara, apoi putem vorbi despre un grup financiar

19.05.2008, 22:16 21

Conducerea CEC Bank are ca prim obiectiv consolidarea bancii si a pozitiei pe piata, iar abia dupa ce acesta va fi indeplinit ar putea fi luata in considerare dezvoltarea unei structuri de grup financiar, afirma Radu Ghetea, presedintele institutiei.
"Mai intai trebuie sa consolidam banca. Dupa aceea totul va fi posibil", explica Radu Ghetea. In viitorul apropiat va fi finalizat procesul de vanzare al companiei de asigurari Asiban, in cadrul careia CEC detinea o participatie de 25%. Francezii de la Groupama au castigat licitatia, urmand sa preia Asiban pentru 350 de milioane de euro.
Ghetea a aratat ca intregul efort se va concentra in perioada urmatoare pe consolidarea pozitiei pe piata a bancii. In ultimii ani, CEC a pierdut aproape neintrerupt cota de piata, coborand de la peste 30% la inceputul anilor 2000 la 4,2% din activele din sistem, in prezent. Conducerea CEC are ca obiectiv recastigarea a 1-2 puncte de cote de piata pana in anul 2010.
Dintre bancile din top zece, doar CEC si Banca Transilvania au actionariat majoritar local, restul jucatorilor fiind detinuti de grupuri internationale, a caror putere financiara si-a spus cuvantul.
Strategia CEC prevede orientarea bancii pe segmentul clientilor cu venituri reduse si a intreprinzatorilor din mediul rural. Totodata, banca trebuie sa isi imbunatateasca profitabilitatea. In alta ordine de idei, Ghetea spune ca va incerca sa foloseasca toti angajatii bancii din prezent pentru a eficientiza operatiunile, evitand astfel noi disponibilizari. In prezent, banca are circa 6.400 de angajati, fata de peste 9.000, in urma cu trei ani.
O parte din salariati au iesit la pensie in acest timp, iar pe de alta parte banca a externalizat o serie de activitati catre firme specializate, printre care si asigurarea pazei in sucursale.
CEC Bank trece printr-un proces de rebranding, adoptand o noua identitate vizuala, care este insa dublata de o reamenajare a agentiilor, care au acum un aspect invechit. Procesul, care presupune investitii de 50 de milioane de euro doar anul acesta, este preconizat sa se incheie in 2010.
Efortul investitional este important, in conditiile in care CEC este detinuta integral de stat, neavand astfel sustinerea unui grup financiar international. Ministerul Economiei si Finantelor, reprezentantul statului in actionariatul CEC, a initiat o reglementare care permite bancii sa retina intregul profit realizat pentru a se autofinanta.
Banca a realizat recent o majorare a capitalului cu 69,5 milioane de lei (echivalentul a 19 milioane de euro), din profitul pe 2007 ramas dupa repartizare.
Precedenta majorare de capital fusese operata la sfarsitul anului 2006, cand statul a injectat 500 de milioane de lei. Banca avea nevoie la acel moment de o marire a capitalului inclusiv pentru alinierea indicatorilor prudentiali la reglementarile BNR, pe fondul unei cresteri rapide a creditarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO