Bănci și Asigurări

Grecii de la Banc Post cauta oameni

30.01.2003, 00:00 35

Grecii de la Eurobank, banca elena care si-a adjudecat la sfarsitul anului trecut  pachetul semnificativ de actiuni al Banc Post, incerca in aceasta perioada sa atraga oameni cunoscuti pe piata bancara, dar si mai putin cunoscuti, pentru a-si completa echipa mangeriala si pentru a putea sa-si impuna pe piata romaneasca noua strategie.
Pe langa postul de vicepresedinte al bancii, ramas liber inca de anul trecut cand Zoe Ghinescu a ales sa plece la Unirea, noii actionari ai bancii incerca sa completeze actuala organigrama, mai ales in contexul planurilor  de extindere pe care le au pentru piata romaneasca.
Angajarea de oameni la Banc Post era intr-un fel anticipata intrucat acesta este mersul firesc al lucrurilor atunci cand unul dintre actionari incepe sa detina controlul si vrea sa-si impuna politica. De altfel, astfel de miscari au avut loc anul trecut si la Raiffeisen Bank sau la Banca Transilvania, unde mai multe luni au fost "vanate" multe nume cunoscute din sistemul bancar.
Comitetul de directie al bancii este format in prezent din Elena Petculescu (presedinte al bancii inca din 1990), Niculae Dumitrache, vicepresedinte, Theodoros Karakassis, membru si Joao Antonoi Mauricio da Silva Bento membru.
Pentru Banc Post se poate spune ca greul incepe de abia de acum incolo, mai ales ca grecii de la Eurobank si-au anuntat deja in mare parte planuri de actiune. Chiar daca este una dintre bancile cu cea mai mare expunere pe piata de retail - peste 85% din clienti sunt persoane fizice - banca mai are de lucrat la portofoliul de produse si servicii, mai ales pe segmentul creditarii. Cele peste 125 de sucursale din toata tara, faptul ca banca are unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme informatice si ca este lider pe piata cardurilor sunt doar cateva avantaje de care vor beneficia si care ii vor ajuta pe noii actionari sa creasca valoare bancii.
De altfel, imediat dupa finalizarea privatizarii, grecii de la Eurobank au anuntat ca se vor concentra puternic pe cresterea portofoliului de credite al bancii, pe largirea gamei de produse si servicii si a unei mai bune administrari a riscului.
Grecii de la Eurobank au tinut cu tot dinadinsul sa cumpere un pachet cat mai mare din actiunile Banc Post pentru ca, pe de o parte vad piata romaneasca ca una cu potential, dar si pentru ca si alti jucatori eleni importanti cum ar fi Banca Nationala a Greciei, Banca Comerciala a Greciei, Alpha Bank sau Piraeus Bank sunt prezenti aici si castiga foarte bine.
Segmentele care vor aduce in viitor bani celor care vor stii sa se miste repede sunt cel de retail si al finantarii intreprinderilor mici si mijlocii, piata imobiliara si cel al serviciilor conexe cardurilor.
Banca a raportat in primele zece luni din 2002 un profit brut de aproximativ 201 miliarde de lei, respectiv un profit net de 172,4 miliarde de lei.  Activele bancii sunt de 18.461,5 miliarde de lei, iar fondurile proprii de 2.290 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO