Bănci și Asigurări

Grecii de la Bancpost au făcut un profit de 16 milioane de euro

Grecii de la Bancpost au făcut un profit de 16 milioane de euro

Autor: Ciprian Botea

27.02.2011, 23:45 179

Grupul financiar elen EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, aobţinut anul trecut un profit net de 15,8 milioane euro dinoperaţiunile din România, faţă de o pierdere de 8,3 milioane euroîn 2009.

Rezultatele anunţate de grup la Atena sunt calculate conformstandardeor internaţionale de raportare financiară (IFRS). Activeleau scăzut cu 4,6% şi au ajuns la 5,35 mld. euro, în principal dincauza restrângerii portofoliului de credite.

Acestea sunt ultimele rezultate obţinute sub mandatul executival lui Mihai Bogza, care din luna ianuarie a rămas cu poziţia depreşedinte al Consiliului de administraţie al Bancpost, în timp ceconducerea executivă a fost preluată de Peter Weiss, fostul şef alABN Amro (devenită RBS România).

Bancpost, a noua bancă locală după activele deţinute lasfârşitul anului trecut, s-a luptat mult în ultimii doi ani de zilecu portofoliul de credite, care crescuse exponenţial pe vârfulcreşterii economice. Venirea crizei şi lipsa unei mase suficientede clienţi corporate şi retail au lovit puternic în rezultatelebăncii. Grupul EFG a fost nevoit să vină cu peste 100 mil. euro lacapitalul Bancpost, iar banca şi-a făcut curăţenie în bilanţ.SIF-urile, care deţineau peste 20% din Bancpost, şi-au vândutacţiunile către EFG pentru că nu mai sperau la dividende.

La începutul lui 2009 Mihai Bogza, fostul viceguvernator al BNRşi care era preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost,a preluat şi conducerea executivă, după plecarea ManueleiPlăpcianu, cea care a plătit pentru creşterea explozivă din anii devârf economic. Resetarea operaţiunilor din ultimii doi ani de zilea început să se vadă în rezultate, care s-au îmbunătăţit în ultimaperioadă. Astfel, profitul de 15,8 milioane euro obţinut anultrecut vine după o pierdere netă de 8,3 milioane euro în 2009.

În ultimele trei luni din 2010, grecii au obţinut un profit de1,9 milioane euro, faţă de 3,2 milioane euro în trimestrulprecedent, deşi credite de numai 33 milioane euro au devenitneperformante (cu întârzieri la plată de peste 90 de zile), acestafiind cel mai mic salt trimestrial din ultimii doi ani.

Totodată, activele administrate de Eurobank au scăzut cu 4,6% peparcursul anulului trecut, la 5,35 miliarde euro, în condiţiile încare soldul creditelor acordate s-a redus cu 2,7%. Banca avea îndecembrie 2010 un portofoliu de credite de 3,3 mld. euro.

Depozitele atrase de la clientelă au crescut însă cu 5,8%, pânăla 1,86 miliarde euro, în condiţiile în care banca a plătit dobânzipeste media pieţei, în încercarea de a-şi reduce dependenţafinanciară faţă de grup.

Veniturile operaţionale au scăzut cu 3,2% anul trecut, până la309 mil. euro, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au redus cumai mult de 10%, ajungând la 162,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO