Bănci și Asigurări

Grecii de la Eurobank au castigat anul trecut 1,8 mil. euro

Grecii de la Eurobank au castigat anul trecut 1,8 mil. euro

Mihai Bogza: Sunt cateva companii in grup care se afla foarte aproape de momentul de start-up si care inregistreaza inca pierderi

11.05.2007, 18:43 13

Grecii de la EFG Eurobank au obtinut in Romania un profit de 1,8 milioane de euro in primul trimestru, cu 25% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Grupul nu publica detaliat profitul pentru fiecare din subsidiare. Eurobank opereaza pe piata locala nu mai putin de noua subsidiare, concentrate in jurul Bancpost. Companiile acopera finantarile pentru consum (EFG Retail Service), gestiunea activelor (EFG Eurobank Mutual Funds Management), servicii financiare (EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities), leasing (EFG Eurobank Leasing), investitii imobiliare, servicii IT si asigurari (EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata).
"Sunt cateva companii in grup care se afla foarte aproape de momentul de start-up si care inregistreaza inca pierderi", a comentat Mihai Bogza, presedintele Bancpost, fara sa dea insa alte detalii. Rezultatele detaliate sunt publicate numai la sfarsitul anului.
Potrivit datelor publicate la Atena, Eurobank are un sold al finantarilor acordate pe piata locala de 1,9 mld. euro. Comparativ cu martie 2006, soldul creditelor (brute) inregistreaza o dublare. Bogza spune ca acest total include si creditele externalizate de Bancpost, care au fost trecute din bilantul local in cel al actionarului. Soldul depozitelor era la sfarsitul lui martie de 1,6 mld. euro.
Volumul activelor raportate de Bancpost la sfarsitul lui martie era de 2,37 mld. euro, cu 55,7% mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut. La Atena, grupul a raportat active de 2,8 mld. euro in Romania.
"Acest total este insa influentat de externalizari. Anul trecut eram abia la inceput, insa acum a devenit un proces aproape industrial", noteaza Bogza. El spune ca sunt "exportate" in general finantarile acordate companiilor, iar practica va fi continuata cat timp BNR tine rezervele la valuta la nivelul de 40%.
"Cele mai dinamice segmente la creditare au fost ipotecarele, dar si finantarile acordate micilor companii", explica seful Bancpost. Banca a ajuns la un sold al creditelor acordate pe zona intreprinderilor mici (care include si afacerile micro si persoanele fizice autorizate) de 146 de milioane de euro, valoarea medie a unui imprumut fiind de 40.000 de euro.
Bancpost a ajuns sa opereze o retea de 213 unitati, fata de circa 180, cate avea la sfarsitul anului trecut. Pana la sfarsitul anului ar trebui sa fie deschise inca 62 de unitati. Investitiile programate pentru anul acesta, de 36 de milioane de euro, sunt canalizate in extinderea retelei si dezvoltarea sistemului informatic.
Potrivit datelor publicate de Eurobank, Romania concentreaza cele mai mari active dintre pietele din Europa Centrala si de Est (New Europe).
De asemenea, subsidiarele din Romania ale grupului au realizat venituri operationale cumulate de 48 de milioane de euro, cele mai mari din regiune. Pe locul al doilea se situeaza Bulgaria, unde grupul a avut venituri de 33 mil. euro. Cu toate acestea, Romania sta mult mai prost la profitul net, cu 1,8 milioane de euro, fiind mult sub Bulgaria, unde castigul a fost de 9,6 mil. euro. In total, Eurobank a inregistrat un castig net de 7 mil. euro in "Noua Europa", in conditiile in care operatiunile din Polonia si Ucraina au adus pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO