Bănci și Asigurări

Grecii de la NBG tintesc 5% din piata creditelor in trei ani

Grecii de la NBG tintesc 5% din piata creditelor in trei ani

Andreas Maragkoudakis (stanga) si Yiannis Pehlivanidis cauta solutii sa recupereze teren

04.04.2007, 17:51 16

Grecii de la NBG si-au planificat sa ajunga la o cota de 5% pe piata creditelor pana in 2009, fata de aproape 3% cat au in prezent, iar pentru aceasta sunt gata sa isi sacrifice profitul.
"In Romania nu am atins inca masa critica. Avem un plan de dezvoltare care ar trebui sa permita cresterea cotei de piata pe credite la 5% in 2009, de la 3% in prezent. Pentru aceasta ne vom extinde reteaua teritoriala la 190 de unitati pana in 2009", a spus ieri Yiannis Pehlivanidis, vicepresedinte si director general adjunct al National Bank of Greece, principalul actionar al Bancii Romanesti, in cadrul unui mic dejun cu presa locala.
El recunoaste ca tintele sunt ambitioase avand in vedere ca terbuie atinse printr-o crestere organica a filialei locale. In iarna, Ministerul Finantelor a respins oferta NBG pentru achizitia unui pachet de 69,9% din CEC, la suma de 500 de milioane de euro. In opinia oficialului NBG, acum nici nu mai sunt tinte posibile de achizitie pe piata romaneasca, astfel ca dezvoltarea organica ramane singura optiune. Grecii nu isi ascund dezamagirea fata de ratarea achizitiei CEC si spun ca ar fi gata sa ia din nou in calcul aceasta optiune, desi nu vad sanse ca statul sa reia licitatia in viitorul previzibil. Statul a intins licitatia pentru privatizarea CEC pe aproape doi ani, astfel ca din noua competitori care au intrat in cursa in primavara lui 2005, doar grecii de la NBG au depus o oferta finala in decembrie anul trecut.
Banca Romaneasca concentra la sfarsitul anului trecut 2,1% din activele bancare (potrivit datelor BNR), clasandu-se astfel pe locul 11 intre jucatorii din sistem. Banca opereaza in prezent o retea de 90 de unitati, fata de 79 in decembrie trecut, iar pana la sfarsitul acestui an numarul lor ar trebui sa se apropie de 150. In aceste conditii, Andreas Maragkoudakis, directorul general al bancii, spune ca se asteapta la scaderi ale profitului in anii urmatori. In 2006, banca a obtinut un profit brut de 43, 7 milioane de lei (12,4 milioane de euro), aproape triplu fata de cel din 2005, potrivit datelor prezentate ieri. Activele bancii au urcat cu 58% in 2006, ajungand la 3,57 miliarde de lei (1,05 miliarde de euro).
Desi depozitele atrase s-au dublat, pana la 335 milioane de euro, soldul lor reprezinta numai jumatate din cel al creditelor, de 670 de milioane de euro. Creditele au urcat cu 55% anul trecut.
Pehlivanidis admite ca filiala locala va trebui sa se concentreze mai mult pe atragerea de surse de la clienti pentru a-si finanta activitatea de creditare in viitor, insa pentru moment spune ca grupul este dispus sa ofere finantari, "pentru a nu se pierde oportunitatea" de a castiga cota de piata. Pentru anul acesta Banca Romaneasca nu mai are nevoie de infuzii de capital social, insa grupul ar putea asigura finantari sub alte forme, daca va fi cazul.
Anul trecut banca s-a profilat ca un jucator agresiv pe retail, aducand in premiera credite in yeni japonezi, alaturi de o oferta in franci elvetieni. Maragkoudakis spune ca recent a renuntat la oferta in yeni, pentru ca nu exista cerere pentru aceste produse din partea clientilor. Nici pentru creditele in franci elvetieni Banca Romaneasca nu inregistreaza o cerere importanta, desi alti jucatori care au aceasta alternativa de creditare spun ca este un canal important de vanzari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO