Bănci și Asigurări

Grupul Veneto Banca vine cu lasing si asigurari

22.05.2001, 00:00 18


Grupul italian Veneto Banca si-a majorat participatia detinuta la Banca Italo-Romena de la 80% la 92,6%, in urma unei majorari de capital de 40 miliarde de lire italiene (in jur de 18,1 milioane de dolari).

Celalalt actionar semnificativ, Banca Comerciala Romana (BCR) a decis sa nu participe la majorare, diminuandu-si astfel participatia pana la 7,4%.

Anterior acestei majorari de capital BCR, cea mai mare banca romaneasca, detinea 20% din actiunile Italo-Romena. BCR nu a dorit sa comenteze aceasta informatie.

"Nu a fost o intelegere de la inceput in sensul neparticiparii la o majorare de capital ulterioara. Probabil ca au decis (n.r-BCR) sa se retraga ulterior tranzactiei din septembrie anul trecut", a declarat pentru Ziarul Financiar Franco Antiga, presedintele Bancii Italo-Romena.

Grupul Veneto Banca a cumparat anul trecut in septembrie de la BCR 30% din actiunile Italo-Romena pentru 3 milioane de dolari, si tot atunci a preluat 50% din banca de la ceilalti doi actionari italieni - Banca di Sicilia si IMI San Paolo din Torino.

In urma acestei majorari, Banca Italo-Romena are un capital de 65 miliarde de lire italiene (aproximativ 29,4 milioane de dolari).

Potrivit vicepresedintelui Grupului Veneto-Banca, Vicenzo Consoli, prin cresterea cotei in capitalul bancii Italo-Romena, Grupul Veneto Banca isi reconfirma interesul pentru piata romaneasca.

"In urmatorii doi ani ne-am propus sa investim in Romania in jur de 100 miliarde de lire (aproximativ 45 milioane de dolari). Banii vor fi directionati atat pentru dezvoltarea activitatilor bancare, cat si pentru extinderea in domeniul leasingului si al asiguarilor", a spus Vicenzo Consoli, care a adaugat ca in mod cert "totul va depinde insa de felul in care vor evolua aceste proiecte".

Grupul Veneto Banca va intra, potrivit lui Consoli, pana la sfarsitul anului pe piata leasigului si a asigurarilor.
"Proiectul pentru leasing il avem pus la punct, vom veni in acest segement cu un jucator important pe piata europeana.

Referitor la asigurari noi am cumparat anul trecut o societate de asigurari englezeasca, Royal &Sun Alliance, careia i-am schimbat numele in Claris. Cu aceasta societate venim in Romania pana cel mai traziu la sfarsitul anului. Nu suntem interesati sa cumparam ceva, pentru ca este foarte important sa pornesti cu forte proprii".

In prima faza, in Romania, va fi atacat segmentul de asigurari de viata.

Franco Antiga a mentionat ca este sigur ca pe piata romaneasca vor veni si alte banci italiene, dar considera ca principalul atu pe care il are Italo-Romena este ca "a fost prima".


Banca Italo-Romena are ca obiective extinderea retelei si retailul

Banca Italo-Romena a obtinut anul trecut un profit brut de 65 miliarde de lei, ceea ce corespune la un profit net de 40 miliarde de lei, iar numarul de clienti a crescut pana la 2.500 de persoane, a mentionat si Gheoghe Muntean, director general al sucursalei din Romania.

Banca Italo Romena este din punct de vedere juridic banca italiana, avand sediul central la Milano. In Romania are in prezent o sucursala , la Bucuresti, si o agentie la Timisoara.

Muntean a mai mentionat ca in urmatorii doi ani Banca Italo-Romena isi va deschide 7-8 noi sucursale in principalele orase din tara, Arad, Brasov, Cluj, Oradea.

"Vrem sa ocupam teritoriile cele mai productive din Romania. In primul rand, Transilvania, Banatul", spune Franco Antiga, presedintele Italo-Romena.

Zona de vest a fost aleasa pentru ca aici sunt localizati cei mai multi investitori italieni care opereaza in Romania, iar perspectivele de dezvoltare sunt mult mai mari decat in alte zone.

Desi Italo-Romena este din punct de vedere juridic banca italiana, dezvoltarea ei se va axa exclusiv in Romania. "Desi majoritatea clientilor nostri sunt acum persoane juridice , ne vom orienta in mod cert si spre piata de retail", mai spune Consoli.

Actionarii de la Italo-Romena se asteapta ca banca sa le aduca un profit substantial, tinta lor fiind o rata (castigul la capital - ROE) de 20% pe an, ceea ce inseamna 5-6 milioane de dolari.

Veneto Banca este un grup de marime mijlocie in Italia, fiind pe locul 70 in ierarhia financiara a acestei tari. Grupul dispune de un activ bilantier de 3 miliarde euro si de un capital de 500 milioane euro. Grupul are operatiuni si aliante la Londra, in Austria, Slovenia, Croatia, Ungaria.

Desi Italia este principalul partener comercial al Romaniei (4,7 miliarde dolari operatiuni de export si import) si primul investitor strain (702 milioane dolari), pana in anul 2000 nici o banca italiana nu si-a stabilit o prezenta activa pe piata bancara romaneasca, cu toate ca au fost cateva tatonari.

Totusi, in ultima vreme, Banca di Roma, al patrulea grup financiar italian si-a deschis o sucursala, Monte dei Paschi a cumparat 5% din capitalul Alpha Bank Romania, iar Veneto Banca a achizitionat anul trecut 80% din Italo-Romena, acum marindu-si participatia la 92,6%.

Potrivit unor surse din piata si West Bank, cu sediul central in Arad, este in atentia unui grup de investitori italieni. Nici banca Intesa nu este straina de piata romaneasca, aceasta avand la nivel general un parteneriat cu Bank Austria Creditanstalt.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO