Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR nu a fost cel care a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni

Foto: presidency.ro

Foto: presidency.ro

Autor: Cristian Hostiuc

08.12.2013, 21:38 447

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema bugetului de stat şi a scrisorii de intenţie cu FMI şi nici nu vrea să fie arbitru sau mediator între cei doi, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Niciodată guvernatorul BNR nu şi-a arogat rol de arbitru sau de mediator între autorităţile statului. Fiind garant al stabilităţii financiare, BNR are o bună colaborare - în litera şi în spiritul legii, cu preşedintele pe care îl dă ţara. Şi cu guvernul pe care îl are ţara“, a menţionat Vasilescu.

Pentru prima dată, Vasilescu, consilierul guvernatorului de peste 15 ani, aduce explicaţii privind participarea lui Mu­gur Isărescu la întâlnirea de marţea trecută de la Co­troceni, răspunzând câtorva întrebări, începând de la cine a iniţiat întâlnirea până la poziţia guvernatorului faţă de acordul României cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. „Faptul că a semnat scrisoarea de intenţie (Mugur Isărescu - n.red.) nu mai are nevoie de niciun comentariu.“

Preşedintele Băsescu a anunţat săptămâna trecută că nu va semna bugetul de stat şi implicit acordul României cu FMI atâta timp cât guvernul Ponta nu retrage taxa de 7 eurocenţi pusă pe carburanţi, cei peste 2 miliarde de lei care ar fi strânşi urmând să fie folosiţi pentru construcţia de autostrăzi. Băsescu a spus că puteau fi găsiţi aceşti bani în buget fără să fie introdusă această taxă. Premierul Ponta a spus că guvernul îşi asumă această taxă. Decizia lui Băsescu, fără precedent în relaţiile României cu FMI, a dus la creşterea cursului de la 4,45 la 4,47 lei/euro şi la inflamarea tensiunilor pe piaţa valutară, într-o perioadă în care se instalase „li­niştea de Sărbători“, în care de obicei cursul scade.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO