Bănci și Asigurări

Guvernul reinventează o schemă de ajutor de stat de 1,8 miliarde de lei

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: Dacă vor exista solicitări vom extinde schema de ajutor peste plafonul de 1,8 mld. lei

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: Dacă vor exista solicitări vom extinde schema de ajutor peste plafonul de 1,8 mld. lei

Autor: Iulian Anghel

28.06.2018, 00:05 872

Companiile care se angajează să facă „investiţiile cu impact major”, de cel puţin 3 milioane de euro, pot beneficia de o schemă de ajutor de stat care poate ajunge până la 50% din valoarea investiţiei dacă investesc în zone mai puţin dezvoltate.

Ministrul finanţelor Eugen Teodo­ro­vici a anunţat că guvernul va adopta astăzi o hotărâre prin care reactivează o schemă de ajutor de stat din 2014, dar cu reguli mult modificate şi cerinţe simplificate.

Este o schemă de ajutor de stat prin care companiile sunt încurajate să in­ves­­­tească în zone mai puţin dezvol­tate, beneficiind de ajutor de stat. Sunt spri­jinite acele investiţii care nu s-ar putea realiza în afara spijinului statului (nu este clar cum se va stabili acest lucru).

Faţă de schema de ajutor de stat din 2014 (aprobată prin Hotărârea de guvern nr. 807/2014) plafonul minim obligatoriu pentru ca investiţia să poată beneficia de ajutor de stat coboară de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro. Se schimbă şi modul de depunere a proiectelor: dispare sesiunea de depunere de proiecte (30 de zile), iar proiectele se depun tot timpul, până la epuizarea bugetului schemei – 145 mil. e­u­ro, anual.

Anul acesta bugetul este de 636 mil. lei, iar în total, schema are un bu­get de 1,8 mld. lei, cu posi­bi­litatea ma­jo­rării sumei.

Valoarea ajutorului este în funcţie de regiune. Pe municipiul Bucureşti valoarea ajutorului de stat merge până la 10% din valoarea unui proiect, dar nu mai mult de 7,5 milioane de euro. În regiunea Vest şi regiunea Ilfov, companiile pot beneficia de un ajutor de stat egal cu 35% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 26,5 milioane euro, iar în restul ţării sprijinul din partea statului poate ajunge până la 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro.

Pentru a fi eligibil la finanţare, investitorul trebuie să realizeze o investiţie iniţială în România, ceea ce înseamnă înfiinţarea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unităţii, diversificarea producţiei sau schimbarea fundamentală în procesul general de producţie (pentru majoritatea regiunilor de dezvoltare) sau o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice - înfiinţarea unei unităţi noi sau diversificarea activităţii (pentru regiunea Bucureşti-Ilfov).

Nu sunt eligibile la finanţare companiile care, în ultimul an fiscal, au avut pierderi mai mari decât jumătate din capitalul social subscris, companiile în care raportul datorii/capitaluri proprii este mai mare de 7,5 şi nici întreprinderile a căror capacitate de acoperire a dobânzilor calculate pe baza EBITDA se situează sub valoarea de 1 (în cazul întreprinderilor mari).

În plus, rentabilitatea cifrei de afaceri în cazul celor care aplică pentru schema de ajutor de stat trebuie să fie mai mare ca zero, capitalul subscris şi vărsat să fie mai mare sau cel puţin egal cu 100.000 de lei, iar capitalurile proprii să fie mai mari ca zero.

 

Ministrul finanţelor a detaliat şi ce a însemnat schema de ajutor de stat aprobată în 2014 şi care va fi continuată prin hotărârea ce va fi luată de guvern astăzi. Astfel, au fost aprobate 11 acorduri de finanţare, cu promisiunea investirii a 2,5 miliarde de lei, ajutorul de stat aprobat fiind de 785 mil. lei, din care 272 mil. lei au fost deja utilizaţi. Cele 11 acorduri vor crea 4.232 de locuri de muncă, 2.494 fiind deja create.

iulian.anghel@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO