Bănci și Asigurări

Hidroelectrica a mai pierdut 44 mil. euro pe contracte directe păguboase până să intre în insolvenţă

Hidroelectrica a mai pierdut 44 mil. euro pe contracte...

Autor: Roxana Petrescu

28.04.2013, 18:04 1087

Hidroelectrica a ratat anul trecut profituri de 43,7 milioane de euro prin contractele bilaterale pe care le avea în desfăşurare şi prin care vindea energie la preţuri mai mici faţă de cele pe care le-ar fi putut obţine dacă ar fi ieşit pe bursa OPCOM, arată calculele făcute de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al Hidroelectrica.

Primele contracte directe ale Hidroelectrica au fost semnate în 2003, la momentul intrării în insolvenţă compania având 10 astfel de contracte. În total, profiturile care au ocolit conturile companiei în perioada în care aceste contracte directe s-au desfăşurat poate fi estimată la peste un miliard de euro. Printre companiile care au avut ani de-a rândul priza cuplată la cel mai ieftin curent din ţară se numără Energy Holding, Alpiq sau EFT România. Din cele zece contracte directe, azi Hidroelectrica mai are doar 4 cu Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.

Dincolo de banii pierduţi din cauza acestor contracte, profituri de 139 de milioane de euro au ocolit compania în 2012 şi din cauza preţului la care Hidroelectrica îşi vindea energia pe sectorul reglementat. Astfel, firma a încheiat anul trecut cu o pierdere de circa 170 de milioane de lei (38 de milioane de euro).

Tot calculele făcute de Fondul Proprietatea mai arată că în 2011 pe lângă Hidroelectrica au trecut profituri de 366 de milioane de euro, în 2010 a fost vorba de câştiguri de circa 162 de milioane de euro, în timp ce în 2009 pe lângă companie au trecut 194 de milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO