Bănci și Asigurări

Holdingurile financiare vor avea o lege speciala

19.09.2006, 20:03 37

Ministerul Finantelor a elaborat un set de legi pentru supravegherea suplimentara a institutiilor de credit, societatilor de asigurari, de servicii de investitii financiare si de administrare a investitiilor care fac parte dintr-un conglomerat financiar. Legile, aflate inca in stadiu de proiect, transpun prevederile unei directive europene referitoare la supravegherea institutiilor de credit, menita sa asigure stabilitatea financiara si protectia deponentilor, a asiguratilor si a investitorilor. Noile reglementari ar trebui sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor.

Sef unic pentru supraveghere
Institutiile de credit, societatile de asigurari, cele de servicii de investitii financiare si de administrare a investitiilor care fac parte dintr-un conglomerat financiar vor fi supuse unor proceduri suplimentare de supraveghere, potrivit unui proiect de lege publicat ieri pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sunt considerate conglomerate financiare grupurile care indeplinesc o serie de conditii: liderul grupului si cel putin una din filiale sunt societati reglementate sau daca activitatile grupului se desfasoara in principal in domeniul financiar. Sunt considerate grupuri entitatile formate dintre-o societate-mama si filialele sale sau un grup de societati care sunt legate intre ele prin organele administrative sau care sunt conduse pe o baza unica. Supravegherea suplimentara va fi asigurata de un coordonator unic, responsabil de coordonarea si exercitarea supravegherii. Coordonatorul va fi desemnat dintre autoritatile competente ale statelor membre implicate, inclusiv acelea ale statului membru in care se afla sediul central al societatii financiare holding mixte.

Cel putin doi conducatori onorabili
Conducerea societatilor financiare holding mixte din Romania trebuie sa fie asigurata de doua persoane onorabile si cu experienta suficienta pentru a-si exercita atributiile, potrivit unui proiect de lege privind supravegherea suplimentara a conglomeratelor financiare.
Societatile financiare holding mixte trebuie sa notifice coordonatorului, cel care asigura supravegherea suplimentara, numirea conducatorilor. Coordonatorul va urmari in permanenta indeplinirea cerintelor impuse conducatorilor, aplicand masuri sau sanctiuni in caz de nerespectare a acestora.
Institutiile respective sunt obligate sa tina permanent evidenta contabila in concordanta cu prevederile legii contabilitatii si ale reglementarilor specifice date in aplicarea acesteia, si sa intocmeasca situatii financiare care sa ofere o imagine fidela a pozitiei si a performantei financiare, a fluxurilor de trezorerie si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata la nivel de grup.

Administrare speciala daca scade capitalul
BNR va putea decide intrarea in administrare speciala a unei institutii de credit daca fondurile proprii nu depasesc jumatate din nivelul minim al cerintelor de capital. Masura va putea fi aplicata, de asemenea, daca supravegherea speciala nu a dat rezultate in termen de trei luni sau daca institutia de credit a incalcat in mod repetat prevederile legale privind supravegherea speciala. In plus, o institutie de credit poate intra in administrare speciala daca nu mai este indeplinita cerinta privind asigurarea conducerii operative a activitatii institutiei de credit de catre cel putin doua persoane.
Instituirea masurii de administrare speciala este decisa de BNR si in cazul sesizarii instantei pentru declansarea procedurii falimentului unei institutii de credit, pana la numirea de catre judecatorul-sindic a lichidatorului. Proiectul de act normativ stabileste ca administrarea speciala este instituita pe o perioada de un an de la data hotararii BNR, cu exceptia cazului in care prin hotarare este stabilita o perioada mai scurta.

Amenda pentru un capital prea mic
BNR va putea decide aplicarea unei amenzi de pana la 1% din capitalul social al unei institutii de credit daca banca nu respecta cerintele legii privind institutiile de credit si adecvarea capitalului sau reglementarile legate de aplicarea actului normativ.
Sanctiunea va putea fi aplicata, de asemenea, daca institutia de credit nu da curs unei recomandari a BNR sau a incalcat o conditie sau restrictie prevazute in autorizatia de functionare, potrivit proiectului de lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Totodata, masura va fi aplicata daca institutia de credit efectueaza operatiuni fictive si fara acoperire reala, in scopul prezentarii incorecte a pozitiei financiare sau a expunerii institutiei de credit, sau daca raporteaza cu intarziere sau eronat informatii catre banca centrala. In cazul acestor abateri, BNR va putea aplica amenzi administratorilor, directorilor si persoanelor desemnate sa asigure conducerea compartimentelor si a sucursalelor institutiei de credit, reprezentand intre una si sase remuneratii nete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO