Bănci și Asigurări

HVB intra pe piata cu divizia de finantare pentru locuinte

16.06.2005, 19:31 12

HVB Banca pentru Locuinte, al doilea jucator specializat care intra pe piata administrarii de sisteme de economisire-creditare in domeniul locativ, este gata de lansarea operatiunilor, dupa ce a primit autorizatia de functionare din partea Bancii Nationale.

Banca a inceput deja recrutarea colaboratorilor pentru constituirea unei retele de vanzare a produsului.

HVB nu se zgarceste la superlative cand vine vorba sa-si laude produsul pentru a atrage vanzatori. Potrivit site-ului bancii, "nu exista oferte de produse comparabile ale altor banci". De asemenea, textul de pe site sustine ca HVB Banca pentru Locuinte vinde "un produs financiar genial, stimulat de stat care poate fi oferit si vandut doar de catre banci pentru locuinte".

Desi nu este original, HVB a optat pentru aceeasi structura a numelui ca si singurul sau concurent - pana in prezent - Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), care indica specializarea stricta a operatiunilor. RBL opereaza pe aceasta nisa de piata de circa un an de zile si a strans depuneri in valoare de 10 mil. euro in contul a 43.000 de contracte de economisire-creditare, care insumeaza peste 220 mil. euro.

Fundamental, produsul pregatit de HVB este foarte asemanator cu cel al Raiffeisen, constand in acceptarea de depozite de la clienti si acordarea ulterioara de credite cu dobanzi fixe pentru investitii in domeniul locativ realizate de aceiasi clienti. Raiffeisen practica in prezent o dobanda fixa de 6% pe an, in lei.

HVB Banca pentru Locuinte este membra a grupului german HVB si are ca actionar principal o banca specializata in domeniu - Vereinsbank Victoria Bauspar, alaturi de Bank Austria Creditanstalt si HVB Bank Romania. Aceasta din urma poate sprijini vanzarile prin reteaua proprie de 13 unitati, tot asa cum Raiffeisen Bank sustine vanzarile RBL.

De altfel, forta de vanzari reprezinta unul din principalele elemente care pot asigura succesul produsului. Reteaua de distributie a HVB se va extinde puternic o data cu incheierea fuziunii preconizate cu Banca Tiriac.

Surse bancare afirma ca o alta institutie germana din domeniu este interesata sa gaseasca un partener pentru a intra pe piata.

Potrivit HVB, sistemul functioneaza de peste 80 de ani in Germania si Austria, iar la inceputul anilor ''90 a fost introdus si in Cehia, Ungaria, Slovacia si Croatia. Pentru a-si asigura competitivitatea fata de celelalte solutii de finantare a investitiilor in locuinte, produsul celor doua banci specializate este in mare masura dependent de sprijinul statului. Conform legislatiei in vigoare, guvernul sprijina acest tip de institutii cu subventii de la buget reprezentand 30% din valoarea economisita de client, dar nu mai mult de contravaloarea unui salariu mediu pe economie. In aceste conditii, institutiile in cauza isi asuma riscul ca, la un moment dat, statul sa inceteze sa mai acorde subventia bugetara care sustine acest produs, ceea ce le-ar crea dificultati de supravietuire pe piata in concurenta cu produsele clasice de finantare imobiliara.

Venind la un an dupa Raiffeisen, HVB mizeaza pe faptul ca nivelul de trai inca scazut in Romania nu permite unor categorii largi de populatie cumpararea unei locuinte noi nici macar prin creditele clasice - care reclama plata unui avans consistent. O sursa importanta de potential o constituie interesul pietei pentru renovari si modernizari de imobile, care pot fi finantate mai usor prin scheme de economisire prealabila urmata de obtinerea unui credit de completare pana la nivelul sumei necesare investitiei.

Proiectul HVB Banca pentru Locuinte a fost pregatit de Mihai Bogza, fostul viceguvernator al BNR, care avea experienta reglementarii si autorizarii operatiunilor desfasurate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Recent, in functia de presedinte al subsidiarei specializate a HVB a fost preluata de Petre Tulin, fost director al directiei de reglementare si autorizare din Banca Nationala. Directorul general al bancii este Edgar Pillath, cu o experienta de 35 de ani in domeniu. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO