Bănci și Asigurări

HVB nu vrea ca romanii sa-si piarda reflexul de a economisi

03.11.2004, 00:00 16



Pe o piata care se bate in oferte de credite pe cat se poate de atractive, HVB Bank a lansat doua produse de economisire la termen de trei ani, care incearca sa stimuleze inclinatia spre economisire a clientilor persoane fizice.



HVB face astfel inca un pas in strategia sa de abordare a segmentului de retail, suma minima solicitata la deschiderea unui cont de economii ridicandu-se la 150 de euro/dolari sau sase milioane de lei, fata de un prag minim de 2.000 de euro cerut la depozitele la termen clasice.



"Cercetarile de piata arata ca reflexul de economisire este mult mai dezvoltat in Europa Centrala si de Est decat in Vest", a declarat Manuela Plapcianu, directorul diviziei de retail a HVB, la lansarea noilor produse - Contul Flexibil si Contul de Economisire pentru Credit.



Potrivit rezultatelor unui sondaj reprezentativ la nivel national realizat de compania GfK, 24% din repondenti au intentia de a economisi in urmatoarele 12 luni, in timp ce 52% sunt siguri ca nu o vor face.



Contul de economii poate fi deschis in lei, euro sau dolari. Dobanda bonificata la lei este in prezent de 12,75% pe an, respectiv de 2,5-2,9% la conturile in euro sau dolari in functie de suma depusa.



Dobanda platia de HVB este variabila si poate fi modificata in functie de conditiile pietei.



Pentru deschiderea unui cont este necesara depunerea unei sume initiale de 150 EUR/USD sau 6 milioane de lei, urmand ca apoi clientul sa depuna lunar sume de bani, pe o perioada de 3 ani.



In cazul Contului Flexibil, banca nu impune o suma minima de depunere pentru fiecare luna, dar recomanda o valoare de aproximativ 25 de euro sau un milion de lei.



"Suma recomandata pentru economisire este de 15% din venitul lunar. Astfel, oferta noastra se indreapta catre populatia cu venituri medii", a explicat Liliana Damianov, directorul directiei Private Banking din HVB



Ea a aratat ca pentru a nu sparge depozitul in cazul aparitiei unei nevoi de lichiditati, clientii pot beneficia de posibilitatea acordarii unui descoperit de cont (debitarea contului curent peste soldul disponibil) cu o suma maxima egala cu valoarea economisita deja.



Deschiderea contului nu implica plata unui comision, acelasi regim fiind aplicat si la depunerile lunare si administrarea contului.



Dupa cum indica si numele, Contul de Economisire pentru Credit asigura posibilitatea contractarii unui imprumut dupa incheierea perioadei de economisire. Avantajele constau intr-o dobanda cu 0,5% mai mica fata de cea standard pentru creditul personal si un comision de procesare si acordare cu 33% mai mic in cazul creditelor pentru locuinte si al celor auto. Pentru acest produs, HVB a stabilit o suma minima de depunere lunara de 25 de euro sau un milion de lei. Suma astfel economisita poate fi folosita ca avans pentru un credit.



Ideea legarii produselor de economisire de cele de creditare nu este noua pe piata, fiind folosita si de Volksbank. De asemenea, acesta este principiul de baza dupa care functioneaza Raiffeisen Banca pentru Locuinte: economisire prealabila creditarii la o dobanda mai redusa.



HVB se indreapta anul acesta spre o valoare a activelor de circa 800 milioane de euro, in crestere substantiala fata de 2003. Banca opereaza 11 sucursale, dintre care 4 in Bucuresti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai deschida una la Ploiesti.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO