Bănci și Asigurări

IFC pregateste 27,5 mil. dolari pentru Banca Tiriac

10.12.2004, 00:00 18

Banca Tiriac urmeaza sa primeasca de la International Finance Corporation (IFC) - divizia de investitii a Bancii Mondiale - un imprumut in valoare de 20 de milioane de dolari (sau echivalentul in euro), pentru a putea raspunde cererii de finantare pe termen mediu pentru clientii din sectorul firmelor mici si mijlocii, respectiv companii mari.
Pe langa acest credit, IFC are in vedere posibilitatea acordarii unui imprumut subordonat de pana la 7,5 milioane de dolari, convertibil in actiuni Banca Tiriac. Potrivit proiectului de finantare, creditul subordonat ar urma sa mareasca gradul de solvabilitate al bancii in conditiile cresterii estimate a activelor cu anumite grade de risc si ale extinderii retelei de sucursale.
"IFC va avea posibilitatea de a juca un rol strategic in consolidarea si cresterea valorii bancii inainte de o posibila vanzare catre un investitor strategic", se arata in prezentarea proiectului.
De asemenea, IFC considera ca prin finantarea alocata va fi diminuat decalajul de maturitati dintre activele si pasivele din bilantul bancii, fiind in acelasi timp majorate sumele disponibile pentru acordarea de credite fara girant.
Printre actionarii bancii se numara de mai multi ani o alta institutie financiara internationala - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care pastreaza un pachet minoritar de 5,4%.
Infiintata in 1991, banca este controlata de omul de afaceri Ion Tiriac, care detine, direct si indirect, circa 73,6% din capitalul social. Potrivit datelor IFC, restul de 21% din actiuni se afla in posesia a circa 5.537 firme, persoane fizice si investitori privati.
Pana in prima parte a acestui an, principalul actionar al bancii a purtat discutii cu doi investitori straini - grupul german HVB si banca elena Piraeus Bank - in vederea unei asocieri. In cele din urma, Tiriac a decis sa nu vanda banca, considerand ca valoarea ei va spori mai mult in urmatorii ani, o data cu cresterea economiei romanesti.
IFC considera Banca Tiriac drept o banca de talie medie, bine capitalizata, care opereaza o retea de 58 de unitati, cu 200 de bancomate si 1.550 de locatii de acceptare a cardurilor la plata.
La jumatatea acestui an, Banca Tiriac a mai contractat o linie de credit pe termen lung, in valoare de 10 milioane euro, destinata imprumuturilor imobiliare pentru populatie si acordata de Netherlands Development Finance Company, una dintre cele mai importante banci europene de investitii.
Banca Tiriac se afla in topul primelor zece banci din sistem. A incheiat primele noua luni din 2004 cu un profit operational de 1.144 de miliarde de lei (aproximativ 28 milioane de euro)- conform standardelor romanesti de contabilitate, in crestere nominala cu 17% in lei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Activele totale detinute de banca au depasit la sfarsitul lunii septembrie la 24.400 de miliarde de lei (aproximativ 600 de milioane de euro).  Rezultatele bancii au fost calculate (RAS).
IFC isi consolideaza treptat implicarea pe piata financiara romaneasca, fara a se apropia insa de pozitia solida a BERD. Astfel, ieri a aprobat o linie de credit in valoare de 7 milioane de dolari pentru Mindbank - banca specializata in servicii pentru IMM si care va utiliza fondurile pentru diversificarea imprumuturilor pe perioade de pana la trei ani acordate acestei categorii de clienti.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO