Bănci și Asigurări

IFN-urile au dat credite de 9,2 mld. euro

23.10.2008, 18:18 34

Creditele acordate de institutiile financiare nebancare (IFN) au crescut cu 45% in primul semestru, pana la 33,9 mld. lei (circa 9,2 mld. euro), reprezentand 16% din totalul imprumuturilor furnizate de institutiile de creditare.

La sfarsitul anului trecut, ponderea finantarilor acordate de IFN-uri in totalul creditelor acordate era de 13,6%. Leasingul detine o pondere de peste 70% din totalul creditelor acordate de IFN-uri, cu finantari de 23,6 mld. lei, in timp ce creditele de consum insumeaza 2,1 mld. lei, imprumuturile pentru investitii imobiliare - 1,6 mld. lei, creditele de trezorerie - 1,2 mld. lei, restul de 4,9 mld. lei revenind altor tipuri de credite.
Rata de penetrare a pietei de leasing in Romania se situeaza la nivelul de 10-15%, sub media europeana de 20,8% si cea a Marii Britanii de peste 25%.
"Principala provocare pentru piata romaneasca de leasing este atingerea mediei europene in cat mai scurt timp. In Romania exista un potential ridicat de crestere. Daca anul trecut piata europeana de leasing a crescut cu 12,4%, pietele de Europa Centrala si de Est au crescut mult peste acest prag, spre deosebire de Marea Britanie care a inregistrat scaderi", a spus John Bennett, presedintele Leaseurope (Federatia Europeana a Asociatiilor Nationale de Leasing), in cadrul conferintei nationale organizate de Asociatia Societatilor Financiare (ALB) Romania.
In Registrul Special al Bancii Nationale Romane figurau la sfarsitul primului semestru 48 de IFN-uri, cu active totale de 32,86 mld. lei, din care creditele acordate reprezinta 31,14 mld. lei.
In Registrul General erau incluse la sfarsitul primului semestru 174 de IFN-uri, din care firmele de leasing financiar cumulau 1,64 mld. lei, creditele acordate reprezentand 1,39 mld. lei. Cele doua Registre ale BNR impun IFN-urilor reguli diferite de reglementare, conditii privind capitalurile proprii si sursele imprumutate, precum si un sold al finantarilor acordate si angajamentelor asumate.
"Exista o competitie neloiala, pe de-o parte din cauza diferentierii IFN-urilor in doua registre distincte, care impun reguli diferite, iar pe de alta parte din cauza companiilor care activeaza pe piata locala in baza pasaportului european, acestea supunandu-se reglementarilor din tara de origine", a declarat Jean Claude Boloux, presedintele ALB.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO