Bănci și Asigurări

IFN-urile se zbat să depăşească criza: stocul creditelor de consum a crescut cu 6% într-un an

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

14.10.2013, 21:32 470

Portofoliile de credite de consum ale instituţiilor financiare nebancare (IFN) au crescut cu echivalentul a 270 milioane de lei într-un interval de un an şi au ajuns la 4,58 miliarde de lei (1 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie, acesta fiind primul semn de redresare după subţierea bilanţurilor din primii ani de criză, arată datele trimestriale publicate de Banca Naţională.

Instituţiile financiare nebancare au fost puternic afectate de criză în condiţiile în care vânzările de credite s-au prăbuşit, iar mulţi dintre clienţii vechi au ajuns să nu-şi mai poată achita ratele. Câteva zeci de IFN-uri au fost radiate de BNR din registrele sale în ultimii cinci ani. Stocul creditelor de consum acordate de IFN-uri ajunsese la un vârf de 6,1 miliarde de lei (1,5 mld. euro) la sfârşitul anului 2008, când primele efecte ale crizei financiare mondiale îşi făceau simţită prezenţa pe piaţa locală. Minimul a fost atins la jumătatea anului trecut, fiind de 4,3 mld. lei.

Companiile specializate în acordarea de credite de consum au vândut în primul semestru finanţări noi de 230 mil. euro, potrivit datelor ALB România, asociaţia societăţilor financiare. Aceas­ta înseamnă că finanţările vândute într-un an se apropie de o jumătate de miliard de euro, iar în condiţiile în care creşterea stocului este de numai câteva zeci de milioane de euro, rezultă că rambursările şi volumele de credite intrate în neperformanţă şi scoase din bilanţuri sunt încă semnificative.

Creditele de consum reprezentau la jumătatea acestui an 85% din stocul total al împrumuturilor acordate de instituţiile financiare nebancare, de aproape 5,4 mld. lei. Cea mai mare parte a creditelor de consum, respectiv 3,7 mld. lei, au fost acordate în monedă locală. De cealaltă parte, creditele acordate pentru achiziţia de locuinţe nu depăşeau o jumătate de miliard de lei.

Şi portofoliile de retail ale băncilor sunt dominate de creditele de consum, dar spre deosebire de IFN-uri acestea încă nu au reuşit să inverseze trendul de scădere pe acest segment. Portofoliile de credite de consum ale băncilor s-au subţiat cu aproape 25% în ultimii cinci ani şi se apropie de pragul de 50 miliarde de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO