Bănci și Asigurări

Împrumuturile acordate de bănci statului au crescut cu 10% în ultimul an

Împrumuturile acordate de bănci statului au crescut cu...

Autor: Liviu Popescu

02.09.2015, 00:03 135

Finanţările acordate de bănci statului cumulau aproximativ 85 de miliarde de lei (echivalentul a 19 mld. euro) la finele lunii iulie, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Comparativ cu luna iunie, creditul neguvernamental a scăzut uşor cu 3%. Astfel, finanţările acordate statului au ajuns să reprezinte circa o treime din totalul creditului intern, care a ajuns în iulie la 297 miliarde de lei.

Într-un interval de şapte ani, creditul guvernamental a crescut de nouă ori, în timp ce împrumuturile de retail şi corporate au crescut cu doar o treime.

În urmă cu şapte ani, ponderea era de 6% din totalul împrumuturilor, pornind însă de la o bază foarte joasă. Ponderea creditelor acordate de bănci statului în totalul împrumuturilor a crescut de cinci ori în ultimii şapte ani, evoluţie care îşi pune amprenta asupra economiei în condiţiile în care băncile acordă împrumuturi din ce în ce mai mari statului şi aleg să nu finanţeze populaţia şi companiile.

Stocul îm­pru­muturilor acordate de sectorul bancar, care finanţează în proporţie de 90% economia, populaţiei şi com­paniilor cu­mula 212 miliarde de lei la finele lunii iulie, cu 2 miliarde de lei peste nivelul de acum un an.

Deteriorarea stocului de credite a fost accentuată şi de procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, început în vara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels