Bănci și Asigurări

Impuls Leasing: masinile recuperate de la clienti ar putea fi exportate

04.05.2009, 00:00 811

Impuls Leasing, al saptelea jucator de pe piata de profil, a finantat in primele trei luni bunuri in valoare de 23,6 milioane de euro, in scadere cu 58% fata de aceeasi perioada din 2008.

Intreaga piata de leasing scade din cauza prabusirii vanzarilor de masini noi, care aduc 70% din businessul acestor companii. "Piata scade din cauza fricii oamenilor si a companiilor de a face achizitii, dar va exista o crestere a leasingului, datorita deductibilitatii TVA, deoarece la clientii companii leasingul va avea un avantaj fata de achizitiile cu banii jos", a declarat Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing, companie care si-a inceput activitatea in aprilie 2007.
De la data de 1 mai TVA platita la masinile cumparate cu banii jos de catre companii, in scop de serviciu, nu va mai fi deductibila. In schimb, persoanele juridice vor putea deduce TVA platita la ratele de leasing daca aleg acest mod de finantare, potrivit unei decizii recente a Ministerului de Finante. Din totalul finantarilor acordate de Impuls Leasing in primul trimestru, 76% (18 mil. euro) au fost destinate achizitiei de autoturisme, 17% - camioanelor si utilajelor de constructii
(4 mil. euro), iar restul de 7% - utilajelor industriale (1,6 mil. euro). "Numarul de contracte pentru utilaje a fost redus, pentru ca nimeni nu cumpara utilaje in ianuarie-februarie. In acea perioada nu se lucreaza in constructii, iar companiile nu ar avea cu ce sa plateasca ratele." El afirma ca luna aprilie a inceput mai bine decat martie la Impuls Leasing, dar ca tot este sub nivelul din aprilie 2008. "Cred ca piata va scadea cu 50% anul acesta. In urma cu o luna si jumatate estimam un minus de 30%, dar vad ca scaderea e tot mai dramatica. Singurele luni fara scadere vor fi noiembrie si decembrie, deoarece anul trecut volumul a fost deja foarte redus si piata nu va cobori sub acel nivel."
Cea mai mare problema a firmelor de leasing este in prezent numarul mare de masini recuperate de la clienti care nu mai platesc ratele.
"Din ultimul trimestru al anului trecut, peste 10.000 masini au fost recuperate si numarul lor va continua sa creasca. Partea buna este ca sunt tot mai putine fraude, dar problema este ca tot mai multi clienti nu au bani sa plateasca ratele. Firmele de leasing vor incepe probabil sa exporte masinile recuperate in alte tari."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO