Bănci și Asigurări

In asigurari: schimbari la varf si in legislatie

30.12.2004, 00:00 6



Prognozele de acum un an pentru evolutia industriei asigurarilor in 2004 atribuiau acest an asigurarilor de locuinte, asigurarilor de sanatate si pensiilor private. Din punctul de vedere al volumului, piata era asteptata sa creasca cu 20-25%. Privind retrospectiv, doar aceasta din urma prognoza s-a dovedit a fi adevarata. Conform rezultatelor pe primele noua luni, asigurarile vor urca anul acesta pana la circa 850 milioane de euro ca nivel de prime brute subscrise, cu 20% mai mult ca anul trecut. In pofida intrarii in vigoare a deductibilitatilor pentru asigurari de locuinte, de sanatate si pentru fondurile de pensii private, vanzarile acestora nu au crescut conform asteptarilor. In cazul asigurarilor de locuinte, companiile au afirmat ca procedura deductibilitatii este prea greoaie. In cazul asigurarilor private de sanatate, motivul invocat a fost lipsa legislatiei privind pachetul de baza oferit de asigurarile publice. Fondurile de pensii private au fost reglementate abia in vara, legea urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Ca urmare, probabil ca anul 2004 va ramane in mintea celor care lucreaza in asigurari doar ca anul schimbarilor la varful companiilor si al noii legislatii. Jumatate din companiile de top, printre care si principalele companii cu capital romanesc, si-au schimbat liderii. Acesta este un semnal pentru ascutirea competitiei in asteptarea momentului 2007. In ceea ce priveste noua legislatie, asiguratorii trebuie sa puna la treaba departamentele de profil: nu mai putin de sase legi care ii privesc direct au aparut anul acesta.





Tranzactii in 2004



Singurele doua tranzactii din acest an avut ca actor principal aceeasi companie: Omniasig. Ambitia de a castiga cota de piata cat mai devreme inaintea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana a manat aceasta societate spre doua achizitii succesive in prima jumatate a anului: Asirag si AGI Romania.



Prima, o companie de asigurari din Pitesti cu afaceri de circa 6 milioane de euro, este axata pe asigurari auto, in principal asigurari de raspundere civila auto. Cealalta, AGI Romania, are afaceri de circa 10 milioane de euro si are o mare parte din portofoliu bazat tot pe asigurari auto. Pentru preluarea controlului celor doua companii, Omniasig a cheltuit in total intre 2 si 3 milioane de euro.



Pe piata au mai circulat informatii privind posibila vanzare a Asirom, dar pana la urma nu s-au confirmat.





Reunificarea UNSAR



In februarie 2003, trei companii - Omniasig, Asirom si AIG Romania - anuntau crearea unei asociatii profesionale paralele cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), si anume APAR - Asociatia Profesionala a Asiguratorilor. Fiecare dintre cele trei companii plecase din motive si la momente diferite din prima si cea mai cunoscuta organizatie profesionala a asiguratorilor. Marile schimbari ce au avut loc anul acesta la varful companiilor de top au inlesnit insa reunificarea. Omniasig a anuntat mai intai ca intentioneaza sa revina, apoi si Asirom, si nici AIG nu este departe. (Re)constituirea unei voci comune pentru industrie va conta nu numai in aderarea la organizatia de profil din Uniunea Europeana, dar si in configurarea unor pozitii mai puternice fata de reglementarile care privesc industria.





Restrictii pentru politele de risc financiar



Piata asigurarilor a ajuns in atentia publica anul acesta prin implicarea in "vartejul" creditarii. Scaderea dobanzilor la creditele in lei a facilitat cresterea masiva a vanzarilor de electrocasnice si automobile pe credit, iar o serie de companii din industria asigurarilor au vandut masiv polite de credite si garantii si de risc financiar. Aceste polite, vandute de companii bancilor sau institutiilor creditoare, transfera riscul de neplata de la banca la asiguratori.



Expunerea asiguratorilor pe acest segment a atras atentia CSA, care a emis in martie o reglementare prin care a introdus o serie de restrictii pentru societatile care vand acest tip de polite. Ca urmare, vanzarile s-au mai calmat. Nu insa si daunele, care au crescut de patru-cinci pe prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, Asiban si BCR Asigurari, doua dintre societatile care au vandut un numar mare de polite de asigurari de credite si garantii, au avut profituri mai reduse in prima parte a acestui an.





Sase legi noi



* Modificarea legii asigurarilor



-reglementeaza holdingul de asigurare



-agentii intra sub supravegherea CSA



* Modificarea legii contractelor de asigurare



-prevede posibilitatea cumpararii directe de la asiguratorii straini a politelor de asigurare



-instituie fondul de garantare destinat platilor in caz de insolvabilitate a asiguratorilor



* Legea privind falimentul asiguratorilor



-are reguli mai stricte pentru initierea procedurii de reorganizare



-lichidarea este mai rapida



* Legea fondurilor de pensii ocupationale



-aplicabila de la 1 ianuarie 2005



-instituie primele fonduri de pensii private facultative



-contributile sunt deductibile in limita ae 200 de euro la angajat si 200 de euro la angajator



* Legea fondurilor de pensii private obligatorii (universale)



-aplicabila de la 1 ianuarie 2007



-in aceste fonduri se vor acumula, in conturi individuale, 2% (in primul an, apoi in crestere pana la 6%) din contributia angajatului la bugetul asigurarilor sociale



* Legea asigurarilor private de sanatate



-asigura cadrul legal pentru politele private de asigurari de sanatate.
sorin.psialru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO