Bănci și Asigurări

In plina recesiune, cea mai mare banca a facut profit de 144 mil. euro la sase luni

In plina recesiune, cea mai mare banca a facut profit de 144 mil. euro la sase luni

Andreas Treichl, CEO al Erste

30.07.2009, 18:27 30

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a obtinut in semestrul I un profit net de 144,2 mil. euro, in scadere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Dupa ce in primul trimestru inregistrase un castig de 78,3 mil. euro, trimestrul II s-a incheiat cu o performanta mai slaba, de 65,9 mil. euro.

Exprimat in euro, profitul operational s-a mentinut la un nivel apropiat celui din urma cu un an, de peste 324 mil. euro, in timp ce cheltuielile cu provizioane pentru riscul de credit au urcat la 186,1 mil. euro.

Volumul provizioanelor a urcat la 556 mil. euro. "Aceste rezultate reflecta conditiile extrem de dificile cu care sunt confruntati clientii nostri. In pofida acestei situatii, banca a reusit sa-si imbunatateasca performanta operationala cu peste 10% (in lei) fata de S1 2008. Depunem toate eforturile alaturi de partenerii nostri pentru a implementa solutii care sa genereze crestere si revenire economica la nivelul tuturor segmentelor de piata", a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.

Din cauza deteriorarii contextului macroeconomic, ponderea creditelor neperformante a urcat la 6,2% din portofoliu, de aproape trei ori mai mare decat in urma cu un an. BCR considera ca nivelul este "acceptabil". "Creditele neperformante au fost antrenate in principal de imprumuturile ipotecare, precum si de dezvoltatorii imobiliari fata de care expunerea BCR este relativ mica", afirma reprezentantii bancii. Potrivit datelor Erste Group, actionarul majoritar, BCR a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere a numarului de defaulturi pe segmentul IMM-urilor, din cauza declinului continuu al mediului economic.

Cheltuielile operationale exprimate in euro au scazut cu circa 20,6 mil. euro, pana la 211,3 mil. euro. Fata de sfarsitul lui 2008, numarul angajatilor grupului BCR a scazut cu 815, pana la 9.170, ca urmare a externalizarii unor activitati nebancare neprecizate. Veniturile nete din dobanzi au urcat cu peste 40 mil. euro, pana la 431 mil. euro, evolutie explicata prin volumul mai mare al creditelor si de marjele de pe segmentul corporate. Intarziind reducerea dobanzilor la credite, banca a reusit sa-si imbunatateasca marja neta de dobanda, de la 6,7% la 6,8%, dupa ce la sfarsitul lunii martie o dusese pana la 6,9%, conform datelor Erste.

Soldul creditelor s-a situat la 10,9 mld. euro, fata de 11,19 mld. euro la sfarsitul anului trecut, cresterea in lei fiind de 1,8% in primele sase luni. Creditul corporate a crescut cu 7%, in principal sub forma de capital de lucru, in timp ce creditul retail a scazut cu circa 4%. Depozitele au insumat 8,3 mld. euro.

Rata solvabilitatii BCR a coborat aproape de noul prag minim de 10% cerut de BNR, ajungand la 10,4% la sfarsitul lunii iunie, fata de 11,3% in urma cu un an. La nivelul grupului Erste solvabilitatea este de 11,1%.

In aceste conditii, BCR asteapta o majorare a capitalului social, suma vehiculata fiind de 100 mil. euro.

Rentabilitatea capitalului propriu al bancii a scazut de la 30,4% la 18,8%, in timp ce raportul cost/venituri s-a imbunatatit de la 41,4% la 39,5%.

Spre deosebire de alti jucatori, BCR nu si-a ameliorat substantial raportul credite/depozite fata de anul trecut, continuand sa inregistreze un raport intre creditele acordate si depozitele atrase: 143,1% fata de 144,4% la sfarsitul lui 2008.

O sursa importanta de finantare a fost atragerea de depozite de la alte banci, de peste 6 mld. euro, respectiv cu 13,6% peste nivelul de la jumatatea lui 2008, in timp ce depozitele de la clienti au insumat 8,3 mld. euro, in crestere cu doar 5,8%.

Pe creditul de retail, cota de piata a BCR a coborat de la 21,1% la 20,8%, conform datelor Erste, insa la corporate a urcat cu peste un punct procentual, de la 22,6% la 24,2%, in conditiile in care in prima jumatate a anului s-a numarat printre putinele banci care au continuat sa dea credite in euro pe seama finantarilor de la banca-mama. In schimb, cota de piata la depozite s-a erodat pe ambele segmente ca urmare a faptului ca multi competitori s-au angajat intr-o cursa a dobanzilor pentru a atrage resurse. La retail cota de piata a BCR a scazut de la 25,9% la 25,2%, iar la corporate de la 15,4% la 14,9%.

In primul semestru banca a deschis 11 unitati, ajungand la 652. Andreas Treichl, CEO al Erste, a declarat ca anul acesta reteaua va fi pe crestere, chiar daca ar putea fi inchise "una-doua unitati". De asemenea, afirma ca nu exista planuri de concedieri la BCR pentru urmatoarele sase luni.

 

Neperformantele au ajuns la aproape 6% din portofoliul Erste

Profitul net al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a scazut in semestrul I cu aproape 23% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 492 mil. euro, in principal din cauza majorarii costului riscului cu 132,3%, pana la peste 892 mil. euro. In sase luni, soldul creditelor a urcat cu 2 mld. euro, pana la 128 mld. euro, iar soldul depozitelor cu 4 mld. euro, pana la 113 mld. euro, astfel ca raportul credite/depozite a coborat de la 115% la 113%. In trimestrul al doilea profitul grupului a fost de 260 mil. euro, insa in scadere cu 19% fata de aceeasi perioada din 2008, dar cu 28 mil. euro mai mare decat in trimestrul I al acestui an.

"Nu ne confruntam cu Armagedonul, ci cu o recesiune serioasa care nu se va incheia curand. (...) Nu cred insa ca vom vedea o intensificare a crizei si nu ma astept la o deteriorare drastica a situatiei. Suntem bine pozitionati pentru a face fata problemelor care pot aparea din cauza cresterii creditelor neperformante. Nu sunt un guru, dar cred ca avem un model de business care se dovedeste a ne fi de ajutor si pe care continuam sa-l imbunatatim pentru ca nu este totul super-eficient", a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Ponderea creditelor neperformante a urcat la 5,9% din portofoliul total, cu 0,7 puncte procentuale peste nivelul din martie. Provizoanele de risc au crescut cu 15,2% numai in trimestrul al doilea, pana la 4,5 mld. euro, respectiv cu 0,6 mld. euro mai mult decat la sfarsitul lui 2008, insa chiar si asa gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane a scazut de la 61,6% in 2008 la 55,5% la sfarsitul semestrului I. Deteriorarea este pusa in special pe seama subsidiarelor din Romania si Ungaria.

Cu exceptia bancii din Ucraina, toate subsidiarele au ramas pe profit. De asemenea, bancile de economii din grup au avut o pierdere de 11,2 mil. euro pe semestrul I. Bilantul Erste continua sa resimta presiunea reevaluarii periodice de titluri financiare hibrid (de tipul ABS - asset backed securities si CDO - collateralized debt obligations): valoarea de piata a acestora era in iunie de 1,6 mld. euro, fata de o valoare nominala de 2,8 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO