Bănci și Asigurări

Inca o zi calma pe piata valutara

19.07.2006, 18:37 13

Leul a continuat sa se intareasca usor in fata euro, in conditiile in care volatilitatea pe piata valutara a ramas scazuta. BNR a calculat un curs de 3,5853 lei pentru un euro, cu 0,48 bani mai putin decat in ziua anterioara. Aceasta a fost a doua zi consecutiva de aprecierea pentru moneda locala.
Cursul leu/dolar a inregistrat o variatie marginala, urcand cu 0,09 bani, pana la 2,9646 lei pentru dolar.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,59/3,5950 lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, prin cateva ordine importante, de pana la cinci milioane de euro. In aceste conditii, euro a urcat pana la un maxim al zilei de 3,5980/3,6030 lei. Ulterior au aparut in piata ordine de vanzare de valuta, astfel ca euro a inceput sa coboare treptat. Cotatiile au atins un minim de 3,58/3,585 lei pentru un euro inainte de anuntarea cursului oficial.
"Piata a fost foarte calma. S-a lucrat foarte putin, iar volumele tranzactionate au fost de asemenea reduse", a comentat un dealer.
In sedinta de luni, piata a inregistrat un deficit de 17 mil. euro, pe fondul unor vanzari de valuta catre clienti de 312 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat pentru a treia zi consecutiv, ajungand la 163 mil. euro.
Pe pietele internationale, raportul euro/dolar a fost stabil, osciland intre 1,2520 si 1,2540 dolari pentru un euro. Investitorii asteptau ieri publicarea datelor privind evolutia inflatiei in economia americana.
Pe piata monetara dobanzile au ramas in continuare la niveluri reduse, osciland intre 1% si 2% pe an, pentru depozitele pe o zi. Dealerii nu intrevad o schimbare a situatiei in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care sunt asteptate sa ajunga la scadenta volume importante serilizate la licitatii anterioare. Odata cu noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii care va incepe pe 24 iulie, bancile vor fi nevoite sa imobilizeze sume mai mari la banca centrala, astfel ca multi jucatori au evitat plasarea lichiditatilor in exces pe termene lungi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO