Bănci și Asigurări

​Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, urcă la 0,9% pe an, un maxim din ianuarie încoace

​Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie...

Autor: Liviu Popescu

27.12.2016, 11:49 41482

Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căruia se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat astăzi la 0,9% pe an, cel mai ridicat nivel din 25 ianuarie 2016 încoace.

Spre comparaţie, în şedinţa precedentă, de pe 23 decembrie, Robor la trei luni era la 0,85% pe an. Robor cu scadenţa la şase luni, utilizat mai mult pentru creditele corporate, a urcat de asemenea la 1,12% astăzi, iar cel cu scadenţa la nouă luni la 1,19%.

Indicele Robor cu scadenţa la trei luni este utilizat de bănci pentru determinarea nivelului de referinţă aferente creditelor imobiliare în lei şi a celor de consum.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de banca centrală.

De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin programul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.

Dobânda este variabilă şi se modifică din trei în trei luni în funcţie de valoare indicelui de referinţă.

În luna octombrie indicele Robor afişa 0,7% pe an.

Practic, o creştere de 0,2 puncte procentuale a indicelui Robor, adică o dobândă pentru Prima casă de la 2,7% la 2,9% pe an înseamnă circa 30 de lei lunar în plus pentru un credit de 250.000 de lei acordat pe o perioadă de 30 de ani. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO