Bănci și Asigurări

Indicele Robor îşi continuă ascensiunea şi ajunge marţi la 1,8%, cu 5,2% peste nivelul de luni

Indicele Robor îşi continuă ascensiunea şi ajunge...

Autor: Roxana Rosu

03.10.2017, 11:14 16088

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri.

Indicele a depăşit astfel nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, de 1,75%, rămas neschimbat din august 2015.  

La începutul lunii septembrie, indicele Robor la 3 luni era cotat la 0,92 %. 

Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns marţi la 1,89%, faţă de 1,78% cu o zi în urmă.
 
Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama restrângerii lichidităţii din piaţă, dar şi a anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, care se întruneşte pentru o nouă decizie astăzi. Un alt factor care a determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului, în condiţiile în care leul s-a menţinut stabil, în timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.
 
Creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.
 
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională. 
 
Consiliul de Administraţie al BNR are astăzi şedinţă de politică monetară. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO