Bănci și Asigurări

Inflatia vazuta de analisti urca pana la 5,8-5,9% la sfarsitul anului

Inflatia vazuta de analisti urca pana la 5,8-5,9% la sfarsitul anului

Click pentru imaginea marita

25.10.2007, 18:28 18

Rabufnirea inflatiei din august a rasturnat prognozele de sfarsit de an ale analistilor: nimeni nu se mai indoieste ca plafonul maxim al tintei asumate de BNR - de 5% - va fi depasit, insa incertitudinile privind inregistrarea unui nou varf in octombrie si posibila temperare din noiembrie fac ca noile previziuni sa difere destul de mult de la un analist la altul, pe o plaja cuprinsa intre 5,2 si 5,9%.
Chiar si analistii optimisti, care anticipeaza o rata a inflatiei de sub 5,5%, iau in calcul riscuri de depasire a nivelurilor prognozate in eventualitatea aparitiei unor presiuni suplimentare din cauza deprecierii leului sau a continuarii trendului international de scumpire a petrolului, gazelor si cerealelor.
Unele estimari intrevad pentru octombrie un varf de inflatie de 6,5%, ceea ce ar marca revenirea vizibila peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, punand capat elementului de continuitate a dezinflatiei cu care s-a laudat in ultimii ani BNR.
In aceste conditii, BNR prefera dintr-o data sa se uite la inflatia media anuala, care incepand din august se situeaza sub rata inflatiei calculata luna la luna datorita metodologiei de calcul diferita si astfel inca plaseaza dezinflatia intr-o lumina mai favorabila. Cat timp rata medie anuala s-a situat mult peste rata luna la luna, BNR a ignorat acest indicator, introducandu-l in discutie doar din primavara, in contextul in care pe acesta il urmareste Banca Centrala Europeana pentru a evalua inflatia dintr-o tara membra a UE care aspira sa intre in zona euro.
Prognoza ABN AMRO Romania pentru rata anuala a inflatiei din decembrie 2007 este de 5,8%, cu aproape un punct peste limita maxima a tintei BNR.
Catalina Constantinescu, analist al bancii, apreciaza ca la devierea inflatiei peste banda superioara a tintei BNR (4% +/- 1punct procentual) vor continua sa contribuie majorarile de preturi la anumite grupe de alimente ca urmare a conditiilor meteo extreme care au afectat nu numai productia din Romania, ci si pietele externe.
"Alte presiuni vor fi exercitate de pretul gazelor deja majorat la 1 octombrie cu 3,7%, de majorarea pretului la energia termica (pentru Bucuresti a fost anuntata o majorare de circa 10% incepand cu 1 noiembrie), de eventuale cresteri ale pretului la combustibili pe fondul atingerii unor noi maxime istorice pentru cotatiile internationale ale petrolului", comenteaza Catalina Constantinescu. De asemenea, ea mentioneaza faptul ca ultimele 3 luni ale acestui an nu vor mai beneficia de efectul de anul trecut al aprecierii monedei nationale, leul fiind mult mai vulnerabil in acest moment.
"Perspectivele inflatiei raman negative si ne asteptam la rate ridicate de inflatie si in lunile urmatoare", considera si Ionut Dumitru, seful departametului de cercetare al Raiffeisen Bank.
"Seceta prelungita de anul acesta va genera si in lunile urmatoare cresteri ale preturilor la alimente. De asemenea, pretul combustibililor este de asteptat sa creasca in contextul in care pretul barilului de petrol a atins un record la nivel international", spune Dumitru. El vede inflatia la 6,5% in octombrie si considera ca sunt riscuri ca inflatia anuala sa fie chiar mai mare de 5,5% in decembrie.
Florin Catu, economist-sef al ING Bank, avanseaza o prognoza de inflatie de 5,3% pentru decembrie.
Mai pesimist, Laurian Lungu, macroeconomist la Cardiff Business School, anticipeaza o rata a inflatiei de 5,9%, cu peste un punct mai sus fata de inflatia de la sfarsitul lui 2006. "Pe termen scurt/mediu cred ca presiunile inflationiste se vor mentine, fiind cauzate in principal de cresterile salariale, evolutia ratei de schimb si cresterea preturilor pe pietele internationale la petrol, gaze, cereale", afirma Lungu.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca la nivel agregat cererea pentru produse alimentare nu a scazut, mentinandu-se la nivele importante, avansand o prognoza de 5,7%, bazata pe ipoteza unei intariri a politicii monetare a BNR si pe o usoara apreciere a leului spre finele anului catre zona 3,3 lei pentru un euro.
"Ca urmare a faptului ca economia si rata inflatiei in particular sunt mai intens senzitive la deprecierea leului, orice derapaj valutar se poate resimti relativ rapid in cresterea inflatiei peste nivelul estimat de 5,7%. In plus, lipsa utilizarii instrumentelor de hedging de catre importatori ar putea determina cresterea presiunii asupra preturilor produselor din import", comenteaza Anghel. El crede ca acest nivel al inflatiei va reprezenta in acelasi timp o provocare pentru atingerea tintei pentru 2008.
Daniel Daianu, profesor de economie, crede ca inflatia la finele anului va fi intre 5,2 si 5,6%. "Cresterile de preturi la produse agroalimentare si la unele servicii nu au cum sa fie stopate. S-a si creat o pshihoza alimentata de cresterea puternica a pretului barilului la titei. Aceasta nu inseamna ca BNR este vinovata; avem insa o dovada a limitelor pe care le are o banca centrala in urmarirea tintei de inflatie, in conditiile de la noi", comenteaza Daianu. El considera ca socurile din ultimele luni - efectul secetei si deprecierea leului - nu au cum sa fie compensate de dezinflatia mai rapida din primul semestru.
"In 2008, BNR va avea o sarcina nu mai usoara, intrucat cheltuielile bugetare nete din ultimele luni ale lui 2007, plus cresteri de pensii si alte venituri, vor intretine consumul, la care se va adauga intensitatea creditarii."
"Cel mai rau ar fi sa ajungem la presiuni salariale care sa duca la o spirala preturi-salarii", spune Daianu.
Cele mai optimiste previziuni vin de la UniCredit Tiriac. "Conform asteptarilor noastre, inflatia va atinge 5,2% la sfarsitul anului. Prognoza se bazeaza pe cresteri medii lunare ale preturilor de 0,4% pentru perioada octombrie-decembrie 2007", spune Rozalia Pal, senior economist. Ea subliniaza insa ca exista riscuri ca nivelul de 5,2% sa fie depasit din cauza unei influente puternice a evolutiei preturilor volatile si a presiunii de depreciere a leului.
La polul opus se situeaza Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen, care spune ca inflatia poate ajunge chiar la 6-6,5%.
"Avem o probablitate de 90% asociata scenariului ca la final de an rata anualizata a inflatiei sa fie cu 1 pana la 1,5 puncte procentuale peste limita maxima a intervalului-tinta (3%-5%). Beneficiile 'pasului in spate' in sfera dezinflatiei vor fi regasite in atenuarea ritmului de crestere a deficitului extern", afirma Libocor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO