Bănci și Asigurări

ING Bank a facut cel mai mare profit de la infiintare: 29 mil. euro

ING Bank a facut cel mai mare profit de la infiintare: 29 mil. euro

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank (centru), impreuna cu Albert Roggemans, seful diviziei de retail (dreapta), si Sander Aardoom, CFO

03.03.2009, 18:52 301
ING Bank Romania a obtinut in 2008 un profit brut de 106 mil. lei (aproape 29 mil. euro), in crestere cu 66% fata de anul precedent, in conditiile in care venitul net al bancii a atins un nivel record de circa 150 mil. euro.
"Este cel mai bun rezultat istoric al ING in Romania, un impact covarsitor avand activitatea dinamica de retail. De acum, pe un teren solid, activitatea bancii nu are decat sa creasca", a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
Soldul total al creditelor acordate de banca a urcat anul trecut cu 60%, ajungand la 7,45 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), in timp ce depozitele atrase s-au majorat cu 25%, pana la 7,98 mld. lei (2 mld. euro). "Lichiditatea noastra este de invidiat in actualele conditii de piata, avand un raport credite/depozite de 93%", afirma Negritoiu. El adauga ca are oricand acces la linii de credit de la Amsterdam, de la banca-mama. "Nu avem nicio problema de lichiditate. Cand am vorbit recent despre scaderea lichiditatii ne-am referit la piata in ansamblu, nu la ING."
Activele bilantiere au trecut de 11 mld. lei (2,78 mld. euro), in crestere cu 36%. "Sa ai active mari nu este neaparat o realizare, iar ING Bank are mult mai multa substanta decat o arata nivelul activelor. Pe corporate banking avem o cota de piata de 8-10%", afirma Negritoiu, care conduce ING in calitate de CEO din vara lui 2006. Majorarea puternica a volumului creditelor s-a datorat in principal retailului, care s-a consolidat dupa trei ani de investitii in retea si in produse.
Referindu-se la calitatea portofoliului de credite, seful ING spune ca in 2008 nu a inregistrat nicio pierdere din creditare. "Din acest motiv am inceput sa constituim provizioane doar preventiv. Pe corporate nu avem credite neperformante, doar unele linii de finantare in supraveghere, in timp ce la retail ponderea neperformantelor este de sub 1%." In cazul in care un client corporate are probleme, ING analizeaza daca acestea sunt temporare ori pe termen mediu sau lung.
"Pentru probleme pe termen scurt putem discuta solutii de depasire a situatiei, insa daca sunt probleme pe termen lung, mi-e teama ca nu avem ce face. Nu suntem adeptii prelungirii automate a facilitatilor de credit."
Negritoiu spune ca majoritatea veniturilor pe 2008 au provenit din servicii si produse bancare de baza - plati si cash management, piete financiare si trezorerie, creditare. "Nu am avut venituri excesive din activitati de trading, care adesea sunt asociate cu speculatiile, ci din introducerea de produse noi. Mult-hulitele derivative le-am folosit pentru a proteja clientii fata de volatilitatea pietei."
Numarul unitatilor a ajuns la 215 la sfarsitul lui 2008, dintre care 180 sunt dedicate retailului si functioneaza in regim de franciza. Albert Roggemans, seful diviziei de retail, afirma ca inca cinci astfel de unitati au fost deschise de la inceputul anului, insa in 2009 reteaua va avea doar o crestere marginala. "Nu inchidem unitati", a afirmat oficialul ING. Retailul a strans 769.000 de clienti persoane fizice si circa 8.000 de IMM-uri. Roggemans spune ca isi propune sa ajunga la un milion de clienti persoane fizice pana in 2010, obiectiv pentru care considera suficienta o retea de 230 de unitati.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO