Bănci și Asigurări

ING: Fara interventia BNR pe piata, euro coboara rapid sub pragul de 3 lei

12.07.2007, 20:09 23

Pe termen scurt, BNR va fi nevoita sa intervina direct pe piata valutara pentru a corecta cursul de schimb, care altminteri ar putea cobori chiar sub pragul de 3 lei pentru un euro pe fondul intrarilor sezoniere de valuta de la romanii din strainatate, apreciaza analistii ING Bank in cel mai recent raport economic trimestrial.
"Piata are perceptia ca BNR apara nivelul de 3,1 lei pentru un euro dupa ce BNR a intervenit indirect pe piata valutara timp de trei zile la rand la inceputul lunii iulie si apoi din nou in a doua saptamana chiar inainte de a fi atins nivelul crucial de 3,1", se spune in raportul ING, care estimeaza la circa 1 mld. euro intrarile de valuta sub forma de remiteri de la muncitorii din strainatate. De la inceputul acestui an, leul s-a intarit cu circa 8% in raport cu euro.
Ciprian Dascalu, economist senior al bancii, afirma ca aprecierea leului a luat prin surprindere si departamentul de cercetare al ING.
"Clientii straini care se uita la fundamentele economice au o perceptie din ce in ce mai negativa, insa continua sa intre bani dirijati de traderi care nici nu stiu unde se afla Romania", a declarat Dascalu.
El spune ca este de asteptat o corectie pe termen mediu din cauza nesustenabilitatii deficitului extern si a unui eventual derapaj fiscal.
ING si-a modificat prognoza de curs pentru a doua jumatate a acestui an si pentru 2008: vede cursul la 3,20 lei pentru un euro la sfarsitul trimestrului al treilea din 2007, respectiv la 3,30 lei in decembrie, urmand ca in prima jumatate a lui 2008 cotatiile sa urce inapoi la 3,45 lei/euro, pentru ca spre sfarsitul anului viitor sa coboare din nou spre 3,25 lei/euro. Ipoteza corectiei din 2008 este legata de posibilitatea ca dobanda de referinta la dolar sa creasca la inceputul anului. Analistii ING considera ca intarirea peste asteptari a leului compenseaza cu varf si indesat reducerea dobanzii BNR cu 1,75 puncte procentuale de la inceputul anului, din punctul de vedere al strictetii politicii monetare.
In acest context, prognozeaza ca banca centrala va mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pana la sfarsitul acestui an, urmand ca in prima jumatate a lui 2008 sa o ridice pana la 7,75% pe fondul unei reinflamari a presiunilor inflationiste, iar apoi sa o coboare la 7,25% pana in decembrie 2008.
Ciprian Dascalu spune ca nu poate fi exclus scenariul ca BNR sa continue reducerea dobanzii, insa il considera putin probabil si apreciaza ca ar implica un cost mare de credibilitate pentru banca centrala in conditiile in care o asemenea miscare ar reanima asteptarile inflationiste ale pietei pe fondul politicii fiscale expansioniste si al majorarilor salariale.
Raportul ING arata ca rolul de semnal al dobanzii BNR este distorsionat de fluctuatiile majore ale ratelor de dobanda pe piata monetara. "Dobanzile pe termen scurt s-au decuplat de dobanda BNR din cauza controlului incoerent al lichiditatii exercitat de banca centrala, asa incat dobanda overnight a ajuns sa varieze intre 2,02% si 54,13%", se spune in raport.
De asemenea, analistii bancii apreciaza ca BNR va lasa nesterilizate interventiile de pe piata valutara si va relaxa controlul lichiditatii pentru a atenua presiunile de apreciere a leului, ceea ce ar urma sa produca o cadere majora a dobanzilor pe piata.

PROGNOZE ACTUALIZATE
3,20 lei/euro in trimestrul III; 3,30 lei/euro in decembrie; 3,45 lei/euro in vara 2008
Dobanda BNR stationeaza la 7% pana la sfarsitul anului
Cresterea PIB: 6,5%, in ciuda secetei
Deficitul extern: 13,8% din PIB (16,7 mld. euro), fata de 11,8% in prognoza precedenta
Investitii straine directe: sub 50% din deficitul
extern
Rata inflatiei 4,3%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO