Bănci și Asigurări

ING, prima la autorizare si la pensiile private obligatorii

23.04.2007, 18:55 42

ING Fond de Pensii, societatea specializata in pensii private a ING Asigurari de Viata, a depus cererea de autorizare pentru administrarea de pensii private obligatorii (pilonul II), a comunicat ieri Comisia de Pensii Private (CSSPP).
Cererea venita din partea ING pentru pilonul II a fost prima inregistrata la autoritatea de reglementare a pietei, dupa ce perioada de autorizare a inceput in urma cu doua saptamani.
Pentru administrarea pensiilor private obligatorii (pilonul II), ING Asigurari de Viata si-a infiintat o societate specializata, ING Fond de Pensii, in timp ce pensiile private facultative (pilonul III) vor fi administrate direct de compania de asigurari de viata.
Prima etapa de autorizare pentru pilonul II dureaza pana in luna august, atunci cand toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la unul dintre fondurile de pensii existente pe piata. In plus, cei cu varste intre 35 si 45 de ani vor putea cotiza si ei la pensiile private obligatorii.
Odata ce fiecare administrator din pilonul II isi va autoriza fondul de pensii obligatorii, va primi permisiunea sa-i faca publicitate, pentru ca in august sa poata strange clienti.
Conform legii, fiecare administrator poate gestiona un singur astfel de fond, in timp ce in pilonul III fiecare administrator poate gestiona oricate fonduri de pensii.
In luna august se va da startul alergarii dupa clienti, circa 2,5-3,5 milioane de salariati fiind asteptati sa adere la acest sistem.
Viitorii administratori spun ca pregatesc aproximativ 100.000 de agenti de marketing pentru a atrage clienti catre pensiile private obligatorii.
Cotizarea la o pensie privata obligatorie presupune virarea unei parti din contributiile de asigurari sociale platite la bugetul public catre administrare privata, fara costuri suplimentare nici pentru angajat, nici pentru angajator.
In afara de ING, alte companii care ar putea administra pensii private obligatorii sunt Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, societati care si-au exprimat deja formal interesul si pentru pensiile facultative.
Cel mai probabil, lista administratorilor de pensii obligatorii va mai cuprinde si alte companii, cum ar fi Interamerican, Omniasig Viata, Generali, AIG Life si altii.
Conform unor estimari oficiale, piata pensiilor private obligatorii va atrage contributii de circa 150 de milioane de euro in primul an de functionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO