Bănci și Asigurări

ING Viata - prima firma autorizata pentru pensii private facultative

04.04.2007, 17:55 27

Compania de asigurare ING Asigurari de Viata este prima care a obtinut unda verde pentru a administra pensii private facultative (de pilon III), a anuntat ieri Comisia de Pensii (CSSPP), autoritatea de reglementare a pietei.
Pe langa obtinerea licentei de administrator, ING Viata a obtinut si autorizarea primului sau fond de pensii de pilon III, astfel ca mai are doar un pas de indeplinit pana sa inceapa sa vanda efectiv produse de pensii private facultative.
"Acum, ING trebuie doar sa faca publicitate prospectului de emisiune al fondului de pensii, sa stranga 100 de fondatori si sa vina sa autorizeze contractul civil intre administrator si cei 100 de fondatori, dupa care fondul va incepe sa functioneze in mod efectiv, colectand contributii de la clientii companiei", explica Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Oancea estimeaza ca aceasta ultima procedura va mai dura maximum o luna, dupa care ING Asigurari de Viata va putea colecta contributii de pensii facultative.
In afara de ING, alte trei companii sunt aproape gata sa primeasca unda verde din partea Comisiei, tot pentru fonduri de pensii facultative: BCR Asigurari de Viata, Aviva Romania si Allianz-Tiriac.
Toate cele trei sunt in proceduri avansate de autorizare, fiind practic aproape gata de start, a mai spus Oancea.
In plus, ING Viata are la autorizare inca un prospect de emisiune pentru un al doilea fond de pensii facultative.
In sistemul de pensii private facultative pot contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maximum 52,5 ani, care sa le permita sa cotizeze cel putin 90 de luni pana la varsta de 60 de ani, conform legii. Contributia lunara nu poate sa depaseasca 15% din veniturile lunare brute, legislatia permitand si deduceri fiscale, in limita a 200 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Pentru pilonul III, companiile de asigurare de viata pot administra direct fonduri de pensii, in timp ce companiile de asigurare mixte (generale si de viata) trebuie sa-si constituie o societate distincta de pensii.
Conform legii, fiecare administrator are voie sa administreze mai multe fonduri de pensii de pilon III.
Jucatorii interesati de acest sistem au anuntat deja ca diferentierea fondurilor de pensii facultative se va face dupa profiluri de risc, contributorii din sistem putand alege intre fonduri pe baza deschiderii catre risc si a randamentelor sperate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO