Bănci și Asigurări

Inghesuiala mare la jumatatea clasamentului primilor 10 jucatori

05.10.2005, 17:52 12

Sase luni au fost de-ajuns pentru ca topul bancilor dupa valoarea activelor sa sufere cateva schimbari importante, mai ales in zona mediana a primilor zece jucatori.

CEC a cazut de pe pozitia a patra pe a cincea, locul sau fiind luat de ABN Amro, care a urcat doua trepte fata de sfarsitul anului trecut si a ajuns inaintea rivalilor conationali de la ING. Acestia au alunecat doua pozitii pana pe locul sapte, in timp ce HVB a reusit sa avanseze de pe sapte pe sase datorita rezultatelor financiare spectaculoase de la sfarsitul primului semestru, iar Bancpost si-a conservat pozitia a opta, in ciuda unei scaderi a cotei de piata.

In fine, grecii de la Alpha Bank au facut rocada cu Banca Transilvania, care se afla pe un trend spectaculos de crestere si a urcat pe locul noua.

Chiar daca la nivelul primelor trei pozitii nu au avut loc schimbari in ierarhie, prima jumatate a anului nu a adus o crestere a cotei de piata decat pentru BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, in timp ce BCR si Raiffeisen au pierdut teren comparativ cu sfarsitul lui 2004.

Astfel, BCR inregistra la 30 iunie o cota de piata de 25,1%, in scadere cu nu mai putin de un punct procentual fata de 31 decembrie 2004. Comparativ cu 2003, BCR a pierdut peste patru puncte din piata.

In schimb, campania de expansiune pe retail desfasurata de BRD-SocGen a sustinut majorarea cotei de piata a acesteia cu 1,2 puncte procentuale, pana la 14,2%.

In aceste conditii, tinta austriecilor de la Raiffeisen de a prinde din urma a doua clasata devine cu atat mai greu de atins cu cat cota celei de-a treia banci de pe piata a suferit o scadere de 0,4 puncte procentuale. Activele Raiffeisen Bank reprezinta 8,8% din totalul sistemului bancar. Potrivit statisticilor BNR, cea mai mare banca de pe piata - BCR - detinea la jumatatea acestui an active de peste 7,3 miliarde de euro, BRD a trecut de 4,1 miliarde, in timp ce Raiffeisen a ajuns la 2,5 miliarde de euro, reflectand inca distante apreciabile intre cele trei locuri ale podiumului.

Inca si mai departe se situeaza a patra clasata - de data aceasta ABN Amro si nu CEC, cu active de 1,8 miliarde de euro, care corespund unei cote de piata de 6,4%. Banca olandeza continua sa reziste in zona superioara a topului bancar pe baza operatiunilor pentru clienti companii, serviciile deschise in urma cu un an pentru persoanele fizice reprezentand un segment marginal.

Cat priveste CEC, batrana banca specializata in economisire a continuat sa resimta efectele anilor de imobilism, pierzand inca aproape doua puncte din piata, pana la o cota de 5% din totalul activelor bancare. De asemenea, nu este clar in ce masura CEC a incheiat semestrul I pe profit sau in pierdere, banca refuzand sa dea publicitatii rezultatele financiare. Ramane de vazut daca masurile de schimbare a statutului CEC, astfel incat aceasta sa poata desfasura toate tipurile de operatiuni specifice unei banci comerciale, vor reusi sa opreasca declinul in ultima parte a anului.

Imediat in spatele CEC a venit HVB, care detine practic o cota tot de 5% din piata si careia ii va fi foarte usor sa urce in continuare pana pe locul al cincilea prin forte proprii. Punand insa la socoteala si fuziunea cu Banca Tiriac, HVB poate fi deja considerata a patra banca, aflata la distanta de circa un punct procentual in urma Raiffeisen.

ING a inregistrat in prima jumatate a lui 2005 o scadere semnificativa a cotei de piata, de circa 0,7 puncte procentuale, raportand la banca centrala active de 1,4 miliarde de euro. Sucursala locala a grupului olandez a alunecat doua pozitii in clasament fata de sfarsitul lui 2004, in pofida unei cresteri rapide de numarului de clienti noi atrasi prin programul de retail bazat pe conceptul de Self Banking.

Pe locul opt se situeaza Bancpost, cu active de 1,2 miliarde de euro, banca aflata sub controlul grecilor de la EFG Eurobank suferind o usoara restrangere a cotei de piata in contextul procesului de restructurare pe care il traverseaza.

Pe pozitia a noua a venit Banca Transilvania, care a urcat doua pozitii in clasament in decurs de un an. Cu active ceva mai mari de un miliard de euro si o cota de piata de 3,4%, fosta banca dezvoltata ca un proiect regional reuseste sa mentina un ritm alert de crestere, pe fondul extinderii retelei la nivel national si al imbogatirii portofoliului de produse.

Alpha Bank nu reuseste insa sa tina pasul cu piata, drept pentru care a coborat pe locul zece, desi cota sa de piata a crescut usor, pana la 3,2%. Principalul urmaritor ar fi Banca Tiriac, cu 2,7% cota de piata, insa aceasta este in plin proces de fuziune cu HVB, impreuna cu care va ocupa locul al patrulea. In aceste conditii, pozitia Alpha Bank nu mai este amenintata, avand in vedere ca Citibank, aflata in prezent pe locul 12, se afla la o distanta de un punct procentual in urma si nu manifesta intentii de relansare agresiva a operatiunilor.



Estimarea BNR: 21% din PIB intermedierea bancara pe 2005

Banca Nationala vede nivelul intermedierii bancare atingand 21% din PIB la sfarsitul acestui an, fata de 17,5% la sfarsitul lui 2004. Numai ca socoteala se bazeaza pe o prognoza de crestere economica de 5,7%, din ce in ce mai pusa la indoiala de analisti straini. In cazul unei dinamici mai lente a PIB, intermedierea ar putea avansa chiar mai mult.

Potrivit scenariului bancii centrale, ponderea persoanelor fizice in totalul intermedierii bancare ar urma sa treaca de 6% din PIB, in timp ce in cazul companiilor ponderea ar ajunge la

14-15% fata de 12,5% in 2004.

La jumatatea anului, activele sistemului bancar insumau 29,1 miliarde de euro, in crestere cu circa 27% comparativ cu nivelul de la sfarsitul anului trecut.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO