Bănci și Asigurări

Instrumente de acoperire a riscului valutar si de la ABN Amro

10.11.2005, 17:32 45

ABN AMRO Bank Romania a lansat ieri produse destinate acoperirii riscului valutar pentru clientilor corporativi. Optiunile pe cursul de schimb vor putea fi contractate pe o perioada de maximum un an.

"Procesul de lansare a acestei game de produse a demarat in urma cu noua luni. Noutatea business-ului a dus la decalaje mari in timp. A fost necesara o perioada mai lunga pentru setarea sistemelor si obtinerea aprobarilor de la BNR", a declarat Cosmin Bucur, directorul departamentului de vanzari corporative din cadrul bancii.

HVB Bank a lansat, la sfarsitul lunii septembrie, zece tipuri de produse derivate, instrumentele fiind destinate gestionarii riscurilor de piata si protejarii clientilor corporativi ai bancii atat de riscul valutar, cat si pe dobanda.

ABN va oferi atat optiuni simple, cat si o gama diversificata de structuri si produse personalizate pentru a raspunde cerintelor fiecarui client, produsele necesitand sau nu plata unei prime.

Potrivit reprezentantilor ABN AMRO, vor fi lansate si produse combinate intre optiuni si forward, fiind date ca exemplu Participating Forward si Range Bonus Forward, acestea avand cost zero.

Bucur a adaugat ca strategii de acoperire a riscului au existat si pana in prezent, dar agentii economicii au optat fie pentru fixarea cursului de schimb printr-o tranzactie forward, fie nu au luat nici o masura, lasand expunerea valutara neacoperita.

"Importatorii au transferat riscul valutar, prin pret, catre consumatorul final. Pe fondul concurentei scazute au putut sa faca acest lucru, consumatorul final asumandu-si riscul valutar cand cumpara produsul. Pe de alta parte exportatorii au fost obisnuiti cu tendinta de depreciere a leului si au estimat o continuare a acesteia. Produsele derivate vor fi folosite mai mult in perioada urmatoare", a mai spus Bucur.

El spune ca, in cazul optiunilor, nivelul primei care trebuie platita la incheierea unui contract variaza in functie de mai multi factori precum durata de viata a instrumentului, perioada de valuta, nivelul ales ca pret de exercitiu pentru optiunea respectiva.

Bucur a apreciat ca derularea de operatiuni cu instrumente derivate pe piata interbancara (over de counter - OTC) are avantajul construirii de produse adaptate la nevoile clientilor.

"Pe o bursa organizata de produse financiare derivate exista sume, perioade si produse standard. Investitorii care doresc sa joace la bursa pot sa opteze pentru aceste produse. In schimb, companiile care au o anumita politica cu privire la asumarea riscului, au nevoie de instrumente mai flexibile racordate la cerintele lor", a mai spus Bucur.

El a aratat ca piata derivatelor nu este dezvoltata in Romania, in conditiile inexistentei unei culturi financiare pe acest segment, misiunea unei banci fiind aceea de a disemina informatiile astfel incat sa ofere detalii cu privire la aceste produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO