Bănci și Asigurări

Intarirea recenta a leului va dura doar pana la sfarsitul anului, atentioneaza analistii

Intarirea recenta a leului va dura doar pana la sfarsitul anului, atentioneaza analistii

Click pentru imaginea marita

24.12.2007, 17:52 17

In sedinta de vinerea trecuta, euro a coborat pentru prima data de la inceputul lunii sub nivelul de 3,5 lei pe piata interbancara de la Bucuresti, pe fondul unor vanzari importante de valuta, alimentate atat de remiterile muncitorilor din strainatate, cat si de ordinele companiilor, care au platit salariile si primele la sfarsit de an.
BNR a calculat vinerea trecuta un curs de 3,4943 lei pentru un euro, cu 2,57 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 2,21 bani, coborand la 2,4334 lei.
Pe piata interbancara, cotatiile au coborat de la 3,5150 lei/euro la deschidere pana la 3,4850 lei/euro la sfarsitul zilei, in conditiile in care companiile locale au vandut energic valuta, iar jucatorii straini nu si-au facut simtita prezenta.
Analistii BRD-SocGen vad leul intarindu-se pana la un curs de 3,45 lei pentru un euro la sfarsitul anului, insa nu exclud evolutii surprinzatoare. Ei noteaza ca aprecierea leului a survenit pe o piata calma si cu ajutorul consistent al BNR, care a absorbit sume importante de pe piata monetara in ultimele saptamani, pentru a mentine dobanzile la niveluri ridicate. Astfel, analistii BRD subliniaza ca daca acest suport va disparea la inceputul anului viitor, leul va avea vremuri grele.
"Cursul va ramane probabil pe un trend descendent pana la sfarsitul anului. Scenariul de baza indica o banda de variatie cuprinsa intre 3,44 si 3,55 lei pentru un euro, in conditiile in care lichiditatea mai buna pe pietele financiare internationale ar putea sa amelioreze sentimentul regional", comenteaza si analistii ING Bank. Ei vad, de asemenea, ratele dobanzilor pentru scadentele scurte stationand la niveluri inalte pana la sfarsitul anului, pe fondul controlului strict al excesului de lei de pe piata realizat de BNR.
Analistii ING subliniaza, de asemenea, ca sentimentul regional pozitiv, care a alimentat aprecierea leului din ultimele zile, ar putea sa reziste pana la sfarsitul acestui an, insa nu se va prelungi mult in 2008. Astfel, leul risca sa intre sub presiune daca aversiunea fata de activele riscante revine odata cu conturarea tot mai clara a riscurilor unei recesiuni a economiei americane.
ABN Amro apreciaza ca evolutia cursului de schimb va fi cea mai frecventa intrebare a anului 2008 si avanseaza o predictie de depreciere a leului cu 5-6% in ipoteza in care 2007 va consemna un curs mediu de 3,3 lei pentru un euro.
Cea mai importanta miscare de depreciere este estimata pentru prima jumatate a anului, cursul urmand sa urce spre 3,60-3,65 lei pentru un euro la vara. Analistii bancii sunt de parere ca Romania va fi in continuare vulnerabila la episoade de inrautatire a atitudinii investitorilor straini fata de pietele percepute ca avand un grad de risc ridicat.
Aceasta cu atat mai mult cu cat deficitul extern va continua sa urce, iar investitiile straine directe nu vor mai reusi sa acopere mai mult de 50%, in conditiile in care ABN Amro considera ca nu vor mai veni investitii semnificative.
Mai mult, analistii sai apreciaza ca slabirea leului nu va reusi sa joace rolul determinat in corectarea deficitului extern, fiind necesare schimbari structurale in economie, incepand cu dezvoltarea infrastructurii de transport si cu cresterea capacitatilor de productie pentru o mai buna acoperire a cererii interne si o crestere a potentialului de export.
Si Raiffeisen Bank anticipeaza un inceput de an mai greu pentru leu, care ar urma sa inregistreze un nou episod de slabire in raport cu euro. Prognoza de curs pentru luna martie este 3,60 lei pentru un euro, in conditiile in care in prezent euro tinde sa coboare sub pragul de 3,5 lei.
Pentru restul anului, analistii grupului austriac estimeaza o consolidare lenta a monedei nationale, paritatea urmand sa ajunga la 3,45 lei pentru un euro la nivelul lunii septembrie. O evolutie similara este prognozata pentru coroana ceha, in timp ce zlotul polonez ar urma sa inregistreze o apreciere lenta in primele trei trimestre ale anului viitor, pana la 3,5 zloti pentru un euro.
In schimb, forintul ar urma sa se deprecieze treptat in decursul aceleiasi perioade.
Anul 2007 a transformat prognozele privind evolutia cursului intr-o adevarata loterie, piata trecand dintr-o data de la previziuni privind cat de mult se poate intari moneda nationala la anticipatii pesimiste legate de amplitudinea corectiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO