Bănci și Asigurări

Integrarea Idea Bank în Grupul Banca Transilvania s-a finalizat în 2022. Banca Transilvania a început construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea Bank. Gabriela Nistor, fost director general adjunct retail la Banca Transilvania, a devenit noul CEO al Idea Bank, a treia bancă achiziţionată de BT

Integrarea Idea Bank în Grupul Banca Transilvania s-a...

Autor: Claudia Medrega

27.12.2022, 15:55 1317

Integrarea Idea Bank în grupul financiar Banca Transilvania a intrat în etapa finală în vara anului 2022, din 14 iunie clienţii Idea Bank cesionaţi devenind clienţi ai Băncii Transilvania.

Idea Bank este a treia bancă achiziţionată de Banca Transilvania, după Volksbank (2015) şi Bancpost (2018).

Idea Bank, cea mai recentă achiziţie a Băncii Transilvania, nu va fuziona cu principala bancă din România, ci va rămâne o instituţie separată de aceasta, urmând să activeze exclusiv în zona online. Miza cumpărării Idea Bank a fost partea de digitalizare, respectiv bankingul online, Idea Bank rămânând o entitate de sine stătătoare, axată pe digitalizare, aparţinând Băncii Transilvania.

Practic, Idea Bank va fi o bancă digitală, de retail, fără agenţii sau sucursale, dar va avea nevoie de o masă critică de clienţi pentru a se susţine şi, deşi este deţinută de Banca Transilvania, va fi o bancă de sine stătătoare, după cum a declarat Gabriela Nistor, fost director general adjunct la Banca Transilvania, cu responsabilităţi în aria de retail banking şi reţea,  care a devenit noul director general al Idea Bank, cumpărată de BT.

Banca Transilvania a început construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea Bank.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active, a finalizat în 29 octombrie 2021 achiziţia întregului pachet de acţiuni (100%) deţinut de grupul polonez Getin Holding la Idea Bank, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare. Liderul pieţei bancare locale anunţase semnarea acordului de achiziţie a Idea Bank în luna iunie 2021, iar ulterior a primit aprobările necesare finalizării tranzacţiei din partea BNR şi a Consiliului Concurenţei.

Valoarea tranzacţiei prin care grupul Banca Transilvania a preluat pachetul integral de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank, inclusiv participaţiile din cadrul societăţilor Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare este de 213 mil. lei (43 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO