Bănci și Asigurări

Interamerican: in urma pietei, dar accelereaza pe viata

19.02.2004, 00:00 14





Interamerican Romania a avut prime subscrise de 11,7 milioane euro (440 mld.lei) anul trecut, in crestere in euro cu doar 6% fata de anul anterior, fata de o crestere estimata a intregii piete a asigurarilor de 25%.



Compania a compensat scaderea primelor subscrise din asigurari generale, de la 7,1 milioane euro in 2002 la 5,5 milioane euro in 2003, cu majorarea subscrierilor de asigurari de viata, de la 3,9 mil. euro la 6,2 milioane euro.



Schimbarea directiei pe asigurari de viata a fost asumata de companie inca de acum doi ani.



"Cresterea primelor din asigurari de viata dovedeste eficacitatea strategiei companiei de promovare a produselor de asigurari de viata", a spus Emilia Bunea, director financiar al companiei.



Piata asigurarilor de viata este viu disputata in ultimii ani, dupa intrarea unor mari companii de asigurare din Occident (ING, Aviva, AIG Life) si dupa reorientarea altor jucatori de pe piata pe acest segment (Interamerican, Generali) sau revigorarea afacerilor celor deja prezenti (Omniasig Asigurari de Viata, Asiban).



In 2002, Interamerican a avut o cota de 3,3% pe piata asigurarilor de viata, iar pentru anul trecut, avand in vedere ritmul de crestere de aproape 60% al primelor subscrise, compania ar putea ajunge la o cota de 4-5% din piata.



La asigurarile generale, cota de piata a companiei este in jur de 1-2%.



"La categoria de asigurari generale, primele subscrise au scazut cu 5,69% (in lei-n.red), deoarece s-a abordat o practica conservatoare in beneficiul profitabilitatii", a mai spus Emilia Bunea.



Rezervele companiei au crescut intr-un ritm mai accelerat decat afacerile.



Compania avea rezerve din asigurari generale la 31 decembrie 2003 de 10 mil. euro (417 mld.lei), mai mult decat duble fata cele 4,1 milioane euro de la sfarsitul anului precedent. La asigurari de viata, rezervele erau de 3,5 milioane euro la sfartitul anului trecut, fata de circa 0,9 milioane euro in 2002.



Compania este printre putinele de pe piata care foloseste aceeasi retea pentru vanzarea politelor de asigurari generale si de viata. Interamerican va dezvolta anul acesta un produs de asigurari de sanatate privata.



Interamerican Romania are un capital de 167 miliarde lei, controlat de compania Interamerican, una din cele mai mari companii de asigurari din Grecia, membra a grupului pan-european de asigurari Eureko. BERD detine 20% din capitalul Interamerican Romania.



Eureko, prezenta in Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Polonia, Grecia si alte tari din Europa, a avut prime brute subscrise de 3,2 miliarde euro pe primele sase luni din 2003. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO