Bănci și Asigurări

Interventiile pe curs au ridicat rezerva BNR cu 350 mil. euro in aprilie

Interventiile pe curs au ridicat rezerva BNR cu 350 mil. euro in aprilie
03.05.2010, 23:10 38

BNR a mai acumulat in vistierie 350 de milioane de euro inaprilie, rezerva valutara ajungand astfel la un nou maxim istoricde 32,38 miliarde de euro. Dealerii pun aceasta crestere pe seamapresupuselor interventii indirecte pe care BNR le-ar fi derulat pepiata valutara in martie si aprilie pentru a tempera presiunile deapreciere a leului.

"BNR a cumparat masiv valuta de pe piata", spune un dealer. Desinu comenteaza operatiunile derulate pe piata valutara, oficialiiBNR au aratat in mai multe randuri ca o apreciere a leului dincolode niveluri de 4-4,1 lei/euro ar dauna exporturilor si ca nu vorezita sa intervina pentru a corecta evolutiile cursuluinejustificate de fundamentele economice. Totusi, in ultima parte alunii au aparut presiuni de depreciere a leului, iar piata asuspectat BNR ca ar fi vandut valuta in cateva sedinte detranzactionare.

"La sfarsitul lunii aprilie au fost presiuni de depreciere inurma problemelor din Grecia, care s-au resimtit in toata regiunea.In Ungaria si Polonia deprecierile au fost mai importante decat inRomania, iar una din explicatii a fost ca probabil BNR a intervenitpe piata. S-ar putea ca interventiile din prima parte a lunii safie contrabalansate de cele de la sfarsitul lunii", spune RozaliaPal, economistul-sef al UniCredit-Tiriac Bank.

Intrarile la rezerva valutara au cumulat in aprilie 1,37miliarde de euro, BNR enumerand printre factorii de cresterealimentarea conturilor in valuta ale Ministerului FinantelorPublice, modificarea rezervelor minime obligatorii ale bancilorcomerciale si veniturile din administrarea rezervelor.

Pe partea de iesiri, totalul din aprilie s-a ridicat la 1,02miliarde de euro. Principalele canale au fost modificarearezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale, platile dincontul Comisiei Europene si platile in contul datoriei externepublice.

Nivelul foarte ridicat al rezervei valutare a BNR - care seapropie de volumul total al operatiunilor derulate pe piatainterbancara intr-o luna de zile- descurajeaza orice tentativa de aparia pe o depreciere a leului, mai ales ca banca centrala a aratatin ultimii ani ca nu tolereaza o volatilitate excesiva acursului.

"Nivelul rezervelor este foarte ridicat, mai ales daca avem invedere ca asteptarile sunt de apreciere a leului pana la sfarsitulanului. Rezervele sunt de folos cand apar presiuni de depreciere,dar acum am depasit perioada de criza, cand era important sa avem obaza care sa stea in spatele capacitatii bancii centrale de ainterveni pe piata", mai spune Pal. Totusi, ea considera ca BNR arputea sa reduca cerintele de constituire de rezerve minime abiaspre sfarsitul anului, cand nu va mai avea loc sa opereze taieri dedobanda. O reducere a rezervelor la valuta ar duce si la stimulareacreditarii in euro, in timp ce BNR incearca sa promoveze creditulin lei, afirma Pal.

BNR mai are in rezerva si 103,7 tone de aur, cantitatea fiindneschimbata in ultimele luni. Valoarea acesteia a urcat insa la2,94 miliarde de euro, pe fondul evolutiei cotatiilor pe pieteleinternationale. Astfel, rezervele totale ale BNR (valuta plus aur)se ridicau la sfarsitul lui aprilie la 35,33 miliarde de euro.

La nivelul lunii februarie, rezerva valutara a BNR acoperea 10luni de importuri, fata de un nivel considerat optim de 4-5 luni,potrivit celor mai recente date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO