Bănci și Asigurări

IntesaSanpaolo a castigat putin peste 1 mil. euro in T1

14.05.2009, 19:45 29

Intesasanpaolo Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare italiene, a obtinut in primul trimestru un profit net de 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro), in crestere cu 66%, in lei, fata de aceeasi perioada din 2008.

Venitul net bancar - care cumuleaza castigurile nete din dobanzi, comisioane si alte operatiuni financiare legate de activitatea de baza- a urcat cu 84%, pana la 46 de milioane de lei (aproape 11 milioane de euro).
"Dincolo de rezultatele financiare pozitive in primul trimestru ne bucuram de un trend ascendent pe partea de depozite. (...) De asemenea, am intrat pe segmentul de large corporate cu cateva tranzactii semnificative, am continuat extinderea si modernizarea retelei", a spus Riccardo Parasporo, director general adjunct (Chief business officer) al bancii.
Cresterea castigurilor vine dupa ce in trimestrul al patrulea banca inregistrase o pierdere neta, pe fondul constituirii unor provizioane importante, pentru acoperirea unor eventuale pierderi rezultate din deteriorarea portofoliului de credite. Pe intregul an 2008 IntesaSanpaolo a castigat 15 milioane de lei (4 mil. euro), fata de 17 milioane de lei, in 2007.
In primele trei luni ale anului activele bancii au urcat cu 11% in lei, pana la 3,1 miliarde de lei (aproape 733 de milioane de euro). Creditele acordate clientilor totalizau in martie circa 448 de milioane de euro, in timp ce depozitele atrase de la clientela erau de 176 de milioane de euro. Cea mai mare parte a creditelor au fost acordate in valuta clientilor de retail, cu o pondere de 67% in total, in timp ce 23% din total reprezinta credite de retail acordate in lei. Segmentul corporate reprezinta doar 10% din totalul portofoliului, din care 9% sunt imprumuturi in valuta.
Creditele incadrate ca "indoielnic" totalizau 11 mil. euro, iar cele clasificate "substandard" si "restructurat" 1 mil. euro, potrivit raportului grupului, care nu prezinta insa metodologia utilizata. Costul riscului (volumul provizioanelor/soldul creditelor) era in martie de 33 de puncte de baza (0,33%).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO