Bănci și Asigurări

Intrebare: Este ireversibila scaderea dobanzilor?

20.10.2004, 00:00 13



Dobanda de interventie a BNR ar putea inregistra o revenire in ultima parte a lui 2005, dupa ce se vor mai fi acumulat inca 2-3 puncte procentuale de scadere, ca o consecinta a materializarii riscurilor de aparitie a unor puseuri inflationiste, apreciaza Radu Craciun, senior analist al ABN Amro Romania.



"Exista mai multe evolutii care trebuie sa dea de gandit in privinta sustenabilitatii dezinflatiei. Intre acestea, izbeste trendul divergent al indicelui preturilor de consum fata de indicele preturilor de productie, mai ales in ultimele 4-5 luni", a spus Craciun in cadrul unei conferinte organizate de revista Biz.



Dupa cum o arata datele statistice, preturile productiei industriale s-au aflat in crestere constanta incepand din luna martie 2004 fata de aceleasi perioade din anul anterior, in timp ce indicele preturilor de consum al populatiei a indicat un trend de scadere.



Asa se face ca indicele anual al preturilor de productie urcase la peste 21% la sfarsitul lunii august, fata de 16,8% in august 2003, in timp ce rata anuala a inflatiei se situa la 12,4%, fata de 14,2% in urma cu un an.



"Este putin probabil ca mentinerea acestui model sa fie sustenabila in timp", considera Craciun. In spatele acestei divergente s-ar ascunde cresterea limitata a preturilor la comercianti sub presiunea concurentei dintre marii retaileri. In acelasi timp, scaderea inflatiei raportata prin datele statistice a fost sustinuta de preturile mai mici la produsele agricole, ca urmare a unei productii agricole bune, si de o crestere modesta a tarifelor la energie. De asemenea, cum indicele preturilor de productie nu ia in calcul preturile produselor din import, evolutia divergenta fata de indicele preturilor de consum indica faptul ca dezinflatia este si un rezultat al aprecierii leului, care a limitat cresterile de preturi la marfurile importate.



Craciun a mai aratat ca pana in prezent nu s-a reflectat in preturile interne ale carburantilor nici cresterea cotatiilor la titei pe pietele internatioanle.



"In conditiile privatizarii Petrom, preturile la energie vor fi aduse la nivelul costurilor", a spus Radu Craciun.



El a amintit ca in procesul de dezinflatie din Polonia au intervenit puseuri inflationiste care au determinat banca centrala sa majoreze ratele dobanzilor dupa o perioada de scadere. Si aceasta chiar daca dobanda de referinta era, la un moment dat, de trei ori mai mare decat inflatia prognozata.



"Derapajele pot aparea din cauza succesului limitat al restructurarii si a colaborarii mai putin perfecte dintre banca centrala si Guvern", a explicat Craciun, referindu-se la situatia din Polonia.



El a amintit prudenta manifestata de BNR, in conditiile in care rata de interventie practicata de banca centrala este la un nivel dublu fata de inflatia prognozata pentru sfarsitul acestui an.



Tinta de inflatie asumata de Guvern si BNR pentru sfarsitul acestui an este de 9%, analistii estimand ca obiectivul inca este posibil de indeplinit, chiar daca la limita sub nivelul de 10%.



Tinta oficiala pentru 2005 a fost modificata in crestere, de la 6% la 7%, din cauza riscurilor anticipate de reinflamare a preturilor.



De la inceputul lunii iunie 2004, BNR a taiat 2,5 puncte procentuale din rata dobanzii practicate in operatiunile de sterilizare pentru depozitele cu scadenta la o luna, trendul fiind intrerupt de la sfarsitul lunii august.



Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, considera ca aparitia anumitor "seisme" in sensul majorarilor de dobanda nu trebuie sa impacienteze piata pentru ca trendul general va fi de scadere a dobanzilor, ceea ce va determina si o ingustare a ecartului intre dobanzile la credite si cele aferente depozitelor bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO