Bănci și Asigurări

Investitiile masive sufoca profitul bancilor

Investitiile masive sufoca profitul bancilor

Click pentru imaginea intreaga

11.07.2007, 18:53 18

Profitul net al bancilor pe primele cinci luni ale anului a stagnat la circa un miliard de lei (327 mil. euro) comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor raportate la Banca Nationala.
Stagnarea a avut loc in contextul in care reteaua teritoriala a sistemului bancar a crescut cu 1.009 unitati in perioada mai 2006 - mai 2007, iar numarul salariatilor din banci s-a majorat cu aproape 5.800, antrenand cresteri substantiale ale costurilor, pe langa efectul ingustarii rapide a marjelor de dobanda.
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, spune ca nu se poate vorbi de o tendinta generala de stagnare sau chiar scadere a profiturilor in industrie, insa este adevarat ca veniturile cresc mult mai mult decat profiturile, ceea ce indica o presiune mare a costurilor.
"Exista in mod clar o presiune pe marje, costul resurselor umane a crescut semnificativ si nu in ultimul rand costul riscului este in crestere fara a fi macar bine constientizat. Cumpararea de cota de piata are un cost in sine", comenteaza pentru ZF Rasvan Radu. El crede ca se va vedea din ce in ce mai mult diferenta dintre bancile care fac management al contului de profit si pierdere si banci care se concentreaza pe volume de business.
Batalia pentru cote de piata intra intr-o noua etapa odata cu aparitia unui nou jucator pe locul al patrulea - UniCredit Tiriac, cu preluarea unor banci mici de catre investitori straini cu experienta, dar si cu aparitia unor noi sucursale de banci straine.
De la inceputul anului, institutii de credit din top 10 precum Alpha Bank sau ING au estimat o scadere usoara si respectiv chiar o injumatatire a profitului pe 2007 comparativ cu 2006 pe seama eforturilor investitionale de extindere agresiva a retelelor, pe care alti jucatori precum BRD sau Banca Transilvania le-au sustinut in ultimii ani.
"Un numar semnificativ de banci realizeaza ca efortul necesar pentru a-si asigura o pozitie avantajoasa pe piata si a rezista in fata concurentei implica tot mai multe investitii, care mananca din marja de profit. Pe retail, avantajul prezentei locale se va mentine multa vreme, asa ca pe langa efectul ingustarii marjelor de dobanda, bancile suporta in primul rand efectul cheltuielilor de pozitionare pe retail", comenteaza pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Totusi, profitul total din sistemul bancar pe primele cinci luni din acest an reprezinta aproape jumatate din profitul pe intreg anul 2006, care s-a ridicat la 2,2 miliarde de lei (aproape 650 mil. euro).
Luna mai a adus o imbunatatire a dinamicii profitului, cresterea fata de aprilie accelerand la aproape 33%, fata de 24% in aprilie fata de martie.
In ciuda cresterii vizibile a numarului de salariati, pana la 60.856 la sfarsitul lunii mai, bancile au reusit sa conserve un nivel mediu al profitului net pe salariat de 18.000 de lei (circa 5.500 de euro) comparativ cu valoarea inregistrata in luna mai 2006. La nivelul anului trecut, profitul net pe salariat a fost de 38.000 de lei (circa 11.500 de euro).
Bogza afirma ca Bancpost a depasit "grosul" efortului de restructurare, iar de-acum banca poate rasufla usurata in conditiile in care deja inregistreaza ritmuri de crestere care devanseaza piata. In acelasi timp, alti jucatori de calibru au de acoperit in continuare costuri de restructurare: BCR este in plin proces de integrare in grupul Erste, dar fara a renunta la o tinta ambitioasa de profit, de plus 40%.
De asemenea, banci mai mici care au noi proprietari de anul trecut - MKB Romexterra sau ATE Bank - au planificate investitii pentru dezvoltare care ar putea presa marjele de profit. La nivelul lunii mai, cele 37 de banci care operau pe piata au inregistrat un profit mediu net de 27,7 mil. lei (circa 8,4 mil. euro) pe banca.
Desi a adus o crestere mai mare a profitului pe sistem, tot luna mai a marcat practic o stagnare a activelor bilantiere nete ale bancilor, la nivelul de aproape 184 de miliarde de lei (55,7 miliarde de euro) comparativ cu aprilie, posibil in contextul in care multi clienti de retail au amanat contractarea unui credit in asteptarea noilor norme cu conditii mai flexibile.
Pe primele cinci luni ale anului activele sectorului bancar au inregistrat o crestere de 6,4% fata de decembrie 2006, respectiv de aproape 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO