Bănci și Asigurări

Investitorii privaţi americani nu prea vor să salveze First Republic Bank: una dintre cele mai cunoscute bănci americane este in cădere liberă. După ce a pierdut mai mult de 100 de miliarde de dolari din depozite, acţiunile băncii s-au prăbuşit instantaneu, iar vineri au mai pierdut 40% din valoare

Investitorii privaţi americani nu prea vor să salveze...

Autor: Ştefan Stan

28.04.2023, 21:29 882

 Acţiunile First Republic s-au prăbuşit vineri cu aproape 40%, în timp ce banca californiană aflată în dificultate se pregătea să încheie o altă săptămână de turbulenţe fără un plan pe termen lung pentru supravieţuirea sa, scrie FT. 

First Republic şi consilierii săi au lucrat la o soluţie din sectorul privat care ar împiedica banca să fie preluată de Federal Deposit Insurance Corporation.

Însă până acum nu au reuşit să elaboreze o propunere care să convingă atât marile bănci americane, cât şi oficialii guvernamentali.

Acţiunile băncii au fost oprite pentru scurt timp din cauza volatilităţii, investitorii pierzându-şi încrederea că ceea ce consilierii First Republic numesc o soluţie de "bancă deschisă" este pe cale să se materializeze. În cazul în care va cădea în administrare judiciară, acţionarii ar fi aproape sigur şterşi.

Administraţia Biden doreşte să evite o altă preluare de către FDIC în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank din 10 martie, din cauza temerilor de contagiune. De asemenea, ar ridica din nou problema spinoasă din punct de vedere politic a ceea ce trebuie făcut cu deponenţii cu solduri peste pragul de 250.000 de dolari acoperit de asigurarea depozitelor.

O rezoluţie a First Republic ar putea fi problematică şi pentru că depozitele neasigurate rămase includ 30 de miliarde de dolari care au fost injectate de 11 dintre cei mai mari creditori americani într-un efort anterior de stabilizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO