Bănci și Asigurări

Ion Ţiriac, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Allianz-Ţiriac: Nu am niciun fel de intenţie să vând, voi lăsa acţiunile nepoţilor

Ion Ţiriac, la aniversarea a 20 de ani de la...

Autor: Sorin Pâslaru

12.09.2014, 14:43 5041

Omul de afaceri Ion Ţiriac a spus joi seară la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea companiei Allianz-Ţiriac Asigurări că nu are nicio intenţie să vândă cele 45% din acţiunile pe care le deţine în capitalul companiei.

“Nu vând. Nu e nici firma mea şi nici a copiilor, este a nepoţilor”, a spus omul de afaceri.

El şi-a amintit că în 1994, când a construit compania care se numea atunci Asigurări Ion Ţiriac, era o eră nouă. “Era o piaţă nouă, nu era nimic împrejur, nici bănci, nici companii de asigurări, nici firme de leasing. Eu câştigasem până atunci bani din sport şi am venit în România cu câteva sute de milioane de dolari. Am ales domenii cu bătaie lungă: bănci, leasing, distribuţie de maşini, asigurări. Era o nouă societate, o nouă eră, care a venit după zeci de ani de furtuni, cu speranţă, cu viziunea că în sfârşit ne vom elibera”.

Manuel Bauer, membru în boardul Allianz, a spus că parteneriatul cu Ion Ţiriac este un exemplu şi că de-a lungul timpului nu a fost nevoie de contracte, ci de o simplă strângere de mână pentru a avea înţelegeri solide cu omul de afaceri.

Ion Ţiriac a înfiinţat Asigurări Ion Ţiriac în 1994, cu 3 milioane de dolari, aducându-i la conducerea companiei pe Cristian Constantinescu, Gavril Mureşan şi Ileana Cucoş, care lucraseră anterior la Astra şi mai înainte la Administraţia Asigurărilor de Stat (ADAS). În 2000, a vândut jumătate din companie către gigantul german Allianz, cea mai mare companie de servicii financiare din Europa. Cristian Constantinescu, care a condus compania din ‘94 până în 2010, deţine aproape 3% din acţiunile Allianz-Ţiriac România.

Allianz-Ţiriac a avut în 2013 prime brute subscrise de 209 milioane de euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO