Bănci și Asigurări

Ipotecarul şi-a încetinit creşterea: bancherii au dat credite noi de numai 37 mil. euro în februarie

Ipotecarul şi-a încetinit creşterea: bancherii au dat credite noi de numai 37 mil. euro în februarie

Autor: Ciprian Botea

07.04.2012, 13:46 787

Soldul creditelor acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe a crescut cu echivalentul a 37 mil. euro pe parcursul lunii februarie şi a ajuns la 7,72 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Bancherii au început anul acesta cu stângul şi în luna ianuarie soldul a scăzut cu circa 65 mil. euro, astfel că volumul total al finanţărilor a rămas sub nivelul record de 7,75 mld. euro atins la finalul lui 2011. Comparativ, în luna decembrie soldul creditului ipotecar înregistrase o creştere cu 150 mil. euro.

Cererea pentru creditele "Prima casă", care au susţinut ipotecarul în perioada de criză, a încetinit vizibil în ultimele luni, iar vânzările de împrumuturi standard au fost restricţionate de noile reglementări BNR privind accesul populaţiei la finanţare în valută.

"Pe piaţa creditelor sunt anumite cicluri şi lunile în care numărul de cereri depuse este mai mare nu coincid cu lunile în care se şi acordă acele credite. La ipotecare, între depunerea dosarului şi disbursarea banilor pot trece între 20 şi 60 de zile. Astfel, în luna februarie ar fi trebuit semnate contractele pentru cererile depuse în decembrie şi ianuarie", spune Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance. Tendinţa de încetinire a vânzărilor de credite ipotecare la începutul anului este reflectată şi de statisticile de la Biroul de Credit, care indicau o creştere cu numai 2.000 de conturi a numărului creditelor ipotecare în primele două luni din acest an.

Aceasta înseamnă că băncile mai reuşesc să vândă într-o lună numai un singur credit ipotecar la fiecare şase sucursale şi agenţii. Băncile au un portofoliu de peste 220.000 de credite ipotecare.

Volumul creditelor ipotecare a crescut cu circa un miliard de euro anul trecut, fiind susţinut în principal de finanţările acordate cu garanţia statului. Cererea pentru aceste credite a scăzut însă în ultimele luni, numărul dosarelor aprobate zilnic de Fondul de Garantare ajungând la 85 în luna martie comparativ cu peste 100 de dosare la finalul anului trecut.

Nu există date privind volumul finanţărilor noi acordate, dar creşterea soldului reflecta destul de bine în trecut vânzările noi având în vedere că acestea sunt finanţări pe termen lung, iar rambursările sunt nesemnificative.

Bancherii au închis însă un număr semnificativ de conturi în criză pentru că aceştia nu şi-au mai putut plăti ratele.

Peste 95% din credite sunt acordate în valută, având în vedere dobânzile vizibil mai mici decât la lei.

BNR a restricţionat însă vânzările de credite în valută prin majorarea avansului la cel puţin 25% din valoarea garanţiei, ceea ce se răsfrânge acum în cererea de credite noi.

"Cererea pentru credite noi a crescut în martie faţă de luna precedentă, dar în limite mai mici, în special datorită implementării noilor norme ale BNR", afirmă Andrei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO