Bănci și Asigurări

Isărescu dă de înţeles că momentul înăspririi politicii monetare nu a venit, dar, probabil, se apropie. Politica monetară a revenit în era reducerii RMO. BNR le mai dă băncilor înapoi 500 mil. euro

Mugur Isărescu a reafirmat disponibilitatea BNR de a acţiona prin utilizarea tuturor instrumentelor disponibile dacă se vor materializa anumite riscuri. „Nu sunt elemente noi. Suntem cu arma la picior, gata să utilzăm toate instrumentele dacă  apar elemente noi.“

Mugur Isărescu a reafirmat disponibilitatea BNR de a acţiona prin utilizarea tuturor instrumentelor disponibile dacă se vor materializa anumite riscuri. „Nu sunt elemente noi. Suntem cu arma la picior, gata să utilzăm toate instrumentele dacă apar elemente noi.“

Autor: Claudia Medrega

03.10.2016, 00:08 1161

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu reafirmă disponi­bi­litatea BNR de a folosi toate instrumentele disponibile în cazul materializării unor ris­curi: „Suntem cu arma la picior“. Tot­odată, anticipează că, probabil, mo­mentul înăspririi politicii monetare „se apropie“.

Reducerea creditării în valută şi con­so­lidarea nivelului adec­vat al rezervelor valu­tare au de­ter­minat banca centrală să rela­xe­ze politica monetară, spre surprin­de­rea analiş­ti­lor, pe palierul ra­telor rezervelor minime obli­ga­torii (RMO) la valută, care au fost ajustate la 10%, BNR dând băncilor înapoi aproxi­mativ 500 mil. euro.

Prin reducerea RMO la valută, a doua din acest an, BNR le va furniza băncilor fon­duri cu care să plătească din datorii şi su­fi­cientă lichiditate pentru a putea să dea credite în valută fără să mai depindă de finanţările de la acţionari. Însă, nu prea mai există cerere solvabilă, creditarea în valută fiind pe un trend descendent în ultimii ani în condiţiile în care costul împru­muturilor în lei s-a apropiat de dobânzile la cele în valută, iar clienţii potenţiali au preferat să nu îşi mai asume riscul valutar. În aceste condiţii, in­sti­tu­ţiile de credit ar putea decide să ram­bur­seze o parte din resurse la băncile-mamă. Tot­odată, unii analişti anticipează că este posibil să vedem în perioada următoare o emi­siune de titluri de stat în euro pe piaţa locală.

„Dată fiind reducerea creditării în va­lu­tă, consolidarea nivelului adecvat al rezer­ve­lor valutare (33,1 mld. euro la sfârşitul lui au­gust 2016) şi îmbunătăţirea structurii aces­tora, CA al BNR a decis reducerea ratei re­zer­vei minime obligatorii aplicabile pasi­ve­lor în valută ale instituţiilor de credit la ni­velul de 10% de la 12% începând cu perioa­da de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016. Măsura vizează continuarea armo­ni­zării me­ca­nismului rezervelor minime obli­ga­torii cu stan­dardele şi practicile în materie ale Băncii Cen­trale Europene şi ale prin­ci­palelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene“, aşa a justificat boardul BNR decizia de reducere a RMO la valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO