Bănci și Asigurări

Isărescu se întâlneşte cu trezorierii băncilor la Păltiniş să le vorbească despre repo şi limite de tranzacţionare

Isărescu se întâlneşte cu trezorierii băncilor la Păltiniş să le vorbească despre repo şi limite de tranzacţionare

Foto: Mihai Dascalescu

Autor: Voican Razvan

23.02.2012, 16:48 1050

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este aşteptat să participe mâine la Păltiniş la o reuniune a trezorierilor şi dealerilor în care ar urma să ofere clarificări privind opţiunile băncii centrale vizavi de gestionarea lichidităţii de pe piaţa monetară. Isărescu a stârnit recent numeroase discuţii în mediile bancare după ce lăsat să se înţeleagă că BNR nu are de gând să lungescă scadenţa operaţiunilor de refinanţare a băncilor, aşa cum sugerau mai multe opinii din piaţă, şi nici nu va accepta drept colateral la repo credite ipotecare împachetate sub diferite forme. El a catalogat drept un "moft" îndemnul unor analişti ca BNR să ia exemplul Băncii Centrale Europene sau al Băncii Ungariei în privinţa instrumentelor de refinanţare, afirmând că în România nu este cazul să se recurgă la măsuri deosebite la acest capitol.

Pe agenda discuţiilor de mâine de la Păltiniş ar putea figura şi tratamentul poziţiilor valutare ale băncilor în contextul trecerii la IFRS de la începutul acestui an, BNR restricţionând vânzările de valută rezultate din eliberarea de provizioane constituite anterior după standardele româneşti de contabilitate. De asemenea, un subiect de interes l-ar putea constitui recentele modificări aduse de BNR regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii, modificări care deja au condus la interpretări contradictorii pe piaţă. Isărescu a spus că nu se opune unei reduceri a ratelor de rezervă, însă BNR va face acest pas numai când analizele vor arăta că piaţa în ansamblu are nevoie de un plus de lichiditate, menţionând că reducerea nu se poate face în mod discriminatoriu.

Reuniunea dealerilor şi a trezorierilor este organizată de ACI România, asociaţia profesională a pieţelor financiare.

BNR asistă în prezent la o situaţie aparent paradoxală în care dobânzile de pe piaţa monetară interbancară au scăzut foarte puternic, situându-se net sub dobânda de politică monetară de 5,5% pentru scadenţele de până la şase luni, şi totuşi în ianuarie creditul privat a scăzut cu 0,2% faţă de decembrie. Mai mult, creditul în lei - pe care BNR spune că vrea să-l resusciteze, a scăzut cu 1,2%. Piaţa monetară şi piaţa creditului în lei par să fie complet decuplate în ciuda efortului băncii centrale de a presa dobânzile.

Cu toate că dobânzile interbancare au coborât mult, BNR continuă injecţiile săptămânale de lichiditate, situaţie care sugerează că există un grup de bănci care nu au acces pe piaţă pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare şi plătesc dobânda de politică monetară pentru că băncile care au excedente de lichiditate nu vor să le dea bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO