Bănci și Asigurări

Italienii de la SanPaolo mai aduc 10 mil. euro la capital

11.08.2006, 18:44 14

SanPaolo IMI Bank Romania isi va majora capitalul social cu 36 de milioane de lei (echivalentul a ceva mai mult de 10 milioane de euro), au hotarat actionarii bancii in cadrul unei adunari generale de la inceputul lunii.
Cu aceasta majorare, capitalul social al bancii va urca la 140 de milioane de lei (aproape 40 de milioane de euro).
Actionarul majoritar al bancii este grupul SanPaolo IMI, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare italiene, care detine aproximativ 98% din tiluri. Italienii au intrat pe piata locala in urma cu trei ani, prin achizitia pachetului majoritar al bancii care se numea la acea data West Bank.
Anul acesta italienii s-au hotarat ca vor sa ajunga un jucator important pe piata locala, iar pentru aceasta vor investi pana la 50 de milioane de euro in urmatorii doi ani, in special in extinderea retelei teritoriale, care va ajunge la 75-80 de unitati, la sfarsitul lui 2008.
In prezent, SanPaolo opereaza 32 de unitati, dupa ce a inaugurat sase locatii de la inceputul anului.
Majoritatea unitatilor sunt concentrate in zona de Vest a tarii, insa extinderea viitoare va urmari echilibrarea prezentei pe tot teritoriul tarii.
Din aceasta toamna, banca va lansa un proiect de abordare agresiva a pietei de retail, a declarat directorul general al SanPaolo Imi, Marco Cappelini, intr-un interviu acordat ZF la sfarsitul lunii trecute. Pentru implementarea acestui proiect, banca va beneficia de sprijin din partea grupului, o echipa de specialisti italieni urmand sa se ocupe de coordonare.
Pana acum, SanPaolo s-a concentrat mai mult asupra firmelor de dimensiuni mici si medii, in timp ce pe partea de clienti individuali au fost vizati cei cu venituri peste medie.
Pentru anul acesta, SanPaolo are ca tinta sa atinga 300 mil. euro la active si aproximativ 170 mil. euro la credite. In 2007, activele totale ar urma sa se dubleze. La sfarsitul primului semestru, banca avea active de 248 mil. euro, cu 24% peste nivelul din decembrie trecut. Cu o cota pe active de mai putin de 1%, SanPaolo ramane cel putin deocamdata unul dintre jucatorii de talie mica de pe piata.
In primele sase luni ale anului, banca a obtinut un profit de 2,82 milioane de euro, reprezentand 67% din profitul total inregistrat anul trecut. Portofoliul de credite al SanPaolo a crescut cu 21% intre iunie 2005 si iunie curent, ajungand la 132,5 milioane de euro, in timp ce depozitele atrase au urcat cu 19%, pana la 121 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO